O noua baza pentru scutul antiracheta al SUA din estul Europei: „Dovada ca nu suntem in sfera de influenta a Rusiei”
Statele Unite au inaugurat miercuri, in nordul Poloniei, o importanta baza a scutului antiracheta al NATO, eveniment care potrivit presedintelui polonez Andrzej Duda arata ca tara sa beneficiaza de garantii de securitate solide in calitate de membra a Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Baza este situata in orasul Redzikowo, din apropierea Marii Baltice.
”SUA sunt un garant al securitatii Poloniei”, a spus seful statului polonez. El a mentionat ca prezenta permanenta a trupelor americane in aceasta baza arata clar ca Polonia, o tara comunista pana in 1989, nu se afla ”in sfera de influenta a Rusiei”.
Baza militara americana de la Redzikowo este parte a scutului antiracheta mai amplu al NATO, numit ‘Aegis Ashore’, despre care Alianta afirma ca poate intercepta rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune.
Otwarcie bazy w #Redzikowo to kamien milowy w zakresie obrony przeciwrakietowej
–
💬 Amerykanski niszczyciel na polskim ladzie staje sie faktem, staje sie niezwyklym wydarzeniem w historii bezpieczenstwa Polski, Stanow Zjednoczonych i NATO. To jest jak kamien milowy i kamien… pic.twitter.com/nbiVG3WLQ8— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) November 13, 2024
Scutul de aparare antiracheta al NATO este menit sa protejeze cetatenii europeni, teritoriul aliat si fortele statelor membre de atacuri cu rachete balistice.
Alte elemente cheie ale scutului includ un sit ‘Aegis Ashore’ in Romania, distrugatoare ale marinei militare americane aflate in portul spaniol Rota si un sistem radar de avertizare timpurie situat in orasul turc Kurecik.
NATO afirma ca sistemul ‘Aegis Ashore’ este unul pur defensiv. Circa 200 de militari sunt stationati la siturile de interceptoare din Polonia si Romania, baza de la Deveselu din Romania fiind operationala din 2016.
Surse militare au declarat pentru Reuters ca sistemul din Polonia poate fi acum folosit doar impotriva rachetelor lansate din Orientul Mijlociu si ca radarul va avea nevoie de o schimbare de directie pentru a intercepta proiectile din Rusia, procedura complexa ce presupune o modificare de strategie.
Ministrul apararii polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a afirmat luni ca amplitudinea scutului trebuie sa fie extinsa, Polonia urmand sa discute in aceasta privinta cu NATO si cu Washingtonul.