UE a fost invadata in 2023 de produse contrafacute. Cele mai multe au venit din China

externe

Autoritatile vamale au confiscat in 2023 un numar record de produse contrafacute pe piata UE, se arata intr-un raport publicat miercuri de Comisia Europeana si citat de DPA.

Potrivit raportului comun al Executivului comunitar si al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO), 2023 reprezinta un an record pentru piata interna a UE in ultimii 12 ani, cu peste 138 milioane de articole confiscate, in valoare de 2,7 miliarde de euro.

In zece state membre (Italia, Franta, Romania, Spania, Tarile de Jos, Bulgaria, Germania, Ungaria, Belgia si Grecia) au fost retinute aproape 98% din numarul total de articole false. Italia a reprezentat peste 74% din numarul total de articole false si peste 58% din punct de vedere al valorii estimate.

In total, peste 152 milioane de articole au fost confiscate anul trecut la granitele externe ale UE si in cadrul pietei interne, o crestere de 77% fata de cele 86 milioane de articole confiscate in 2022.

Valoarea produselor contrafacute detectate a urcat cu 68%, ajungand la aproximativ 3,4 miliarde de euro. Ca si in 2022, cele mai frecvent confiscate articole au fost jocurile contrafacute, urmate de jucarii, CD-uri si DVD-uri contrafacute. Frecvent confiscate sunt si articolele de impachetat.

Conform raportului, majoritatea bunurilor au fost confiscate pe piata interna, totalul ajungand la 138 milioane de articole in interiorul blocului comunitar.

Cresterea este provocata de majorarea comertului online. In contrast, numarul bunurilor confiscate la granitele externe a scazut.

China continua sa fie principala sursa de marfuri contrafacute care intra in UE (rezultate la frontiera), tendinta care a persistat in 2023. Hong Kong si Turcia urmeaza indeaproape, cele mai retinute categorii fiind etichetele/autocolantele si imbracaminte. In special, serviciile postale si de curierat rapid raman cel mai comun mijloc de transport pentru marfuri contrafacute, evidentiind necesitatea unei vigilente sporite in aceste domenii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: