Angajatii Fabricii de Arme Cugir se pregatesc de miting in timp ce ministrul Economiei viziteaza cealalta fabrica de arme din oras
Angajatii Fabricii de Arme Cugir au anuntat un miting de protest pentru ziua de joi, intre orele 9 si 10, incercand sa atraga atentia asupra lipsei de contracte pentru armament. Mitingul este organizat de sindicatul „Apararea” odata cu vizita ministrului Economiei, Stefan-Radu Oprea la cealalta fabrica din oras, potrivit Alba24.
Liderul sindicatului, Ioan Neagu, a declarat ca mitingul a fost autorizat si ca angajatii incearca sa atraga atentia asupra lipsei contractelor pentru armament, dar si a perspectivei de a obtine noi contracte in viitor.
„Am tot asteptat si am sperat, ca vocea noastra de nemultumire se va auzi acolo unde trebuie. Este de neacceptat sa batem la toate usile si sa cerem sa fim ajutati cu contracte sigure si comenzi care sa asigure de lucru salariatilor nostri. Fara a gresi, exista riscul insolventei fabricii si te gandesti daca nu cumva asta se doreste! In atare situatie, nu mai putem accepta sa avem marfa pe stoc pe care beneficiarul extern, cand o primeste, cand intarzie sa o preia, iar de incasat sa nu incasam un dolar. In acest context apare si o problema majora si anume aceea ca nu ne mai putem plati furnizorii de produse si servicii, lucru ce greveaza asupra relatiilor de colaborare, cu consecinte nefavorabile in conditiile in care s-ar redresa situatia societatii”, sustine Ioan Neagu, potrivit cugirinfo.
Mai mult, acesta a spus ca un contract cu Heckler & Koch, un producator si vanzator de arme de calibru mic si arme usoare pentru fortele de ordine si fortele militare din intreaga lume, a fost redirectionat spre Uzina Mecanica Cugir (UM Cugir), cealalta fabrica din oras.
Sindicalistii considera ca Fabrica de Arme Cugir a pierdut artificial acest contract.
Protestul coincide cu vizita la Cugir a ministrului Economiei, Stefan-Radu Oprea, care va vizita sectiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II), cu prilejul aniversarii a 225 de ani de activitate a fabricii.
Cele doua fabrici sunt politizate de ani intregi. PSD si PNL fac schimb de cadre la varful UM Cugir si al Fabricii de Arme din Cugir. Acest lucru se intampla de asa de mult timp, incat rocada intre directorii de partid a devenit o cutuma.
Problemele economice ale celor doua firme de stat sunt destul de acute si au generat, acum 3 ani, proteste masive pentru salarii si conditii de munca. Salariile au fost atunci usor marite, dar problema nu s-a rezolvat. Spre exemplu, fabricile sunt tinute la discretia statului care nu le ofera comenzi, dar trebuie sa si produca pentru clienti externi, pentru a supravietui.
Doar ca, daca una dintre fabrici are o comanda externa dar in acelasi timp MApN ii face o alta comanda, trebuie sa renunte la contractul extern si sa execute productia pentru MApN, a explicat o sursa din interiorul sistemului de Aparare. Asta ar fi normal, mai explica sursa, doar ca MApN nu plateste productia la pretul pietei si nici la valori actualizate, ci la nivelul din bugetul aprobat la inceputul anului.