Romani transformati in sclavi in Ungaria de o retea de traficanti de persoane din Covasna. „Afacerea” dura din 2013

news

Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din Covasna au fost retinuti in Ungaria, dupa ce au dus in tara vecina zeci de copii si tineri proveniti din centre de plasament sau adulti fara familii, unde i-au obligat sa munceasca in conditii inumane intr-o fabrica de prelucrare a deseurilor, potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane.

„Din cercetarile efectuate a reiesit ca, incepand cu anul 2013, sase persoane (cinci barbati si o femeie), aflate in legatura de rudenie, ar fi constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii de beneficii materiale din exploatarea prin munca, pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore si minore.

Membrii gruparii de criminalitate organizata ar fi recrutat persoane vulnerabile, cu situatii financiare dificile si fara relatii de familie stabile, pentru a evita astfel riscul de a fi cautate de rude.

Astfel, victimele predilecte ale persoanelor in cauza ar fi fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000 – 100.000 de forinti lunar, cazare si masa, program de munca de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe saptamana, in cadrul unei intreprinderi din Ungaria, ar fi fost usor de convins si exploatat”, se explica in comunicat.

Victimele au fost transportate in Ungaria de catre doi soti, anchetati in cauza, care imediat dupa sosirea la destinatie, le-au luat documentele de identitate pentru a le limita libertatea de miscare, sub pretextul realizarii formalitatilor de angajare.

Victimele au fost cazate in conditii mizere, de unde ar fi fost transportate la o fabrica de prelucrare a deseurilor menajere, situata intr-o alta localitate si obligate sa munceasca.

„Persoanelor vatamate li s-ar fi impus, inclusiv prin acte de violenta, un program de lucru la limita suportabilitatii fizice si psihice, respectiv intre 12, 18 ore si chiar 24 de ore, 7 zile pe saptamana si un regim de viata inuman, constand in supravegherea permanenta in timpul muncii, lipsa hranei si a unor conditii minime de locuit, refuzarea asistentei medicale si obligarea la prestarea altor munci gospodaresti dupa programul de lucru. Sumele de bani rezultate din activitatea infractionala ar fi fost insusite aproape integral de catre membrii grupului infractional organizat”, mentioneaza comunicatul Politiei Romane.

Ancheta dureaza de cel putin un an. Pe 12 noiembrie, peste 70 de ofiteri de politie au descins simultan, in Romania si in Ungaria. Pe langa arestari, in urma perchezitiilor au fost confiscati 49.150.000 de forinti, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, doua autoturisme, inscrisuri, doua pistoale si alte probe. Acuzatiile in caz sunt de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane si trafic de minori.

„De asemenea, in cursul perchezitiilor efectuate in Ungaria, au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane”, mai precizeaza anchetatorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: