A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.
“Acest post, care dureaza 40 de zile, este un timp dedicat purificarii spirituale si trupesti, precum si pregatirii pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, celebrata pe 25 decembrie”, a spus parintele Sebastian Catalin Hogea de la Biserica Cernele II “Sfanta Anastasia” din Craiova.
In aceasta perioada, cei care tin post trebuie sa se abtina de la: carne, oua; lapte, branza, smantana si alte produse lactate, alte derivate de origine animala.
In zilele de luni, miercuri si vineri, mancarurile trebuie preparate fara ulei si vin, ceea ce face postul unul de asprime mijlocie, mai bland decat Postul Pastelui.
Totusi, exista zile cu dezlegare la peste. Aceste zile sunt marcate de sarbatori religioase importante: 20 noiembrie (Sfantul Grigorie Decapolitul);
21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Templu); 23 si 24 noiembrie (zile de sambata si duminica),
30 noiembrie Sfantul Andrei);
1 decembrie (duminica);
3 decembrie (Sfantul Gheorghe); 5 decembrie (Sfantul Sava);
6 decembrie (Sfantul Nicolae); alte zile de sambata si duminica (7, 8, 14 si 15 decembrie).
Postul Craciunului nu este doar o perioada de restrictie alimentara, ci si una de meditatie si reflectie.
In aceasta perioada crestinii participa la slujbele religioase,se spovedesc si se impartasesc.
In aceasta perioada, oamenii respecta mai multe traditii: In prima zi de post, vasele folosite pentru mancarurile „de dulce” sunt spalate bine sau intoarse cu gura in jos, pentru a indeparta simbolic influentele rele.
“Postul Craciunului este o invitatie la introspectie si o oportunitate pentru credinciosi de a-si intari legatura cu divinitatea, pregatindu-se sufleteste pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului, ”a mai adaugat Parintele Hogea.
Credinciosii sunt indemnati sa evite conflictele, discutiile aprinse si sa ierte mai usor.
Incurajarea donatiilor si sprijinirea celor nevoiasi sunt obiceiuri frecvente in aceasta perioada.
Asa cum spunea si Parintele Dumitru Staniloae
„Postul Craciunului este o perioada de pregatire sufleteasca, de curatire a inimii prin rugaciune, smerenie si milostenie, astfel incat sa-L putem primi pe Hristos cu bucurie si lumina in suflet.”