Estonia, interesata de arme ucrainene, inclusiv rachete cu raza lunga
Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in Ucraina, inclusiv rachete cu raza lunga de actiune, cum ar fi sistemul Neptune dezvoltat de Biroul de Proiectare Luch. Insa, interdictia exportului de armament din Ucraina reprezinta un obstacol major pentru realizarea acestor tranzactii.
Ministrul estonian al apararii, Hanno Pevkur, a subliniat ca Tallinn este interesat sa colaboreze cu industria ucraineana de aparare datorita eficientei armelor testate in lupta si costurilor competitive, informeaza defenseexpress.com
Pentru a depasi interdictia de export, Pevkur a propus crearea de societati mixte intre cele doua tari, care ar permite fabricarea de arme in Estonia, folosind tehnologia ucraineana.
Acest tip de colaborare ar beneficia ambele industrii de aparare, consolidand capacitatile de aparare ale Estoniei si stimuland productia din Ucraina.
Ucraina detine in prezent o industrie de aparare capabila sa produca mai mult decat cerintele interne, insa exportul de armament este blocat de reglementarile stricte.
Deblocarea acestor restrictii ar putea sprijini expansiunea productiei si imbunatatirea calitatii produselor prin comenzi externe.
Eleka Rugam-Rebane, reprezentant al Ministerului Apararii din Estonia, a declarat pentru Defense News ca „interdictiile de export nu vor reprezenta un obstacol daca tarile ajung la acorduri reciproce,” subliniind ca aceasta colaborare ar aduce beneficii considerabile pentru ambele tari.
Una dintre armele care atrage interesul Estoniei este racheta Neptune, un sistem testat cu succes pe campul de lupta in Ucraina. Acest tip de armament ar putea intari capacitatile Estoniei de a face fata amenintarilor din regiunea baltica, mai ales in contextul cresterii tensiunilor geopolitice.
Pentru Estonia, o tara situata in imediata apropiere a Rusiei, cooperarea cu Ucraina reprezinta o oportunitate de a-si moderniza apararea la costuri mai reduse si cu acces direct la tehnologii demonstrate in conditii reale de lupta.
Sursa foto: defenseexpress.com