Atacul fatal al unui urs a unit o comunitate italiana din Tirolul de Sud impotriva repopularii zonei cu animale salbatice
Ursii bruni, introdusi in provincia Trentino (Tirolul de Sud, nord-estul Italiei) in urma cu 20 de ani, au inceput sa intre in conflict cu populatia locala. Franca Gherardini pretuia imaginea privelistilor sublime de care avea parte din casa sa din Caldes, un sat inconjurat de paduri pe pantele Dolomitilor Brenta, din provincia Trentino din nordul Italiei, scrie The Guardian.
Dar acum incearca sa ascunda cat mai mult posibil peisajele, coborand baldachinul ferestrei dimineata pentru a evita sa priveasca spre zona in care fiul ei, Andrea Papi de 26 de ani, a fost ucis de un urs.
„Muntii obisnuiau sa-mi aduca pace”, a spus ea. „Acum, cand ma uit pe fereastra, ma doare sufletul”.
Papi este singura persoana despre care se stie ca a fost ucisa de un urs salbatic in Italia in epoca moderna. Insa moartea sa, din aprilie anul trecut a marcat un moment de rascruce intr-o dezbatere apriga privind ursii bruni, importati in vestul Trentino din Slovenia, ca parte a unui proiect de re-salbaticire a zonei datand de 25 de ani, care a opus politicienii activistilor pentru protectia animalelor.
Disputa a eclipsat durerea familiei lui Papi si solidaritatea locuitorilor din Caldes si din celelalte 12 sate care alcatuiesc zona Val di Sole din provincie.
Referendum edificator: 98% din localnici nu vor sa mai tolereze animalele
Dar comunitatea din vale, care este singurul loc din lume in care ursii salbatici traiesc atat de aproape de oameni, si-a facut vocea auzita clar si raspicat intr-un recent scrutin consultative (referendum) organizat de un comitet infiintat in memoria lui Papi: 98% au declarat ca nu mai sunt dispusi sa tolereze animalele, considerandu-le o amenintare la adresa sigurantei publice, precum si a economiei locale.
Organizatorii spera ca votul lor sa ajunga pana la Bruxelles si sa impuna o solutie la problemele lor. Insa pentru asociatiile pentru drepturile animalelor, plebiscitul a fost considerat „o farsa menita sa insele oamenii”.
Ucis de JJ4
Tanarul Papi, care studia pentru un masterat in “stiinta sporturilor montane”, iesise sa alerge pe un traseu popular la sfarsitul unei dupa-amiezi cand a intalnit-o pe “JJ4”, o ursoaica.
Papi cunostea bine zona si se aduna adesea cu prietenii lui acolo intr-o cabana de munte din partea de sus a potecii. El chiar a postat un videoclip panoramic pe Instagram inainte de a-si incepe alergarea, alaturi de mesajul „pace”.
Franca Gherardini spune ca a avut sentimentul ca s-a intamplat ceva rau atunci cand fiul ei nu s-a intors acasa pentru cina in familie din acea seara.
Trupul sau lovit a fost gasit in dimineata urmatoare, devreme, pe o panta impadurita, la aproximativ 60 de metri distanta de carare de mai sus. Un bat insangerat, pe care se crede ca l-a folosit pentru a se apara de atac, zacea in apropiere.
Autopsia a confirmat ca Papi a fost ucis de JJ4, ursoaica nascuta in urma imperecherii dintre Jurka si Joze, doi dintre cei 10 ursi de import eliberati in parcul natural Adamello Brenta prin intermediul “Life Ursus”, un proiect finantat de UE care are ca scop reducerea populatiei de ursi bruni din zonele din care au fost adusi.
Un proiect “de succes”
Ursul devenise chiar simbolul regiunii Trentino, cu imagini ale animalului pe materialele promotionale si in logo-ul ziarului local.
Proiectul a fost considerat un succes de catre conservatori, insa populatia de ursi a crescut rapid – in prezent, numarul acestora este estimat intre 86 si 120 – iar opinia publica s-a razgandit atunci cand animalele au inceput sa graviteze in jurul zonelor locuite, sa prade animalele si sa scotoceasca prin tomberoane in cautare de hrana.
Franca Penasa, membra a “Comitetului Andrea Papi” si fosta presedinta a sectiunii Trentino a parcului national Stelvio, s-a opus de la inceput proiectului de repopulare a zonei cu ursii salbatici.
„Nu a existat un contrabalans cu comunitatea locala”, a spus ea. „Animalele au fost puse in varful lantului trofic. Desi ii respect pe activistii pentru animale, acestia nu trebuie sa functioneze pe alaturi de problema si sa trateze ursii ca si cum ar fi un animal domestic.”
“Rewilding-ul” a fost finalizat in 2004, iar gestionarea proiectului a fost apoi transferata autoritatilor din Trentino. Aici au inceput problemele, potrivit lui Massimo Vitturi, purtator de cuvant al lobby-ului pentru drepturile animalelor, LAV.
„Problemele de astazi sunt rezultatul unei politici neglijente”, a declarat el. „Provincia ar fi trebuit sa promoveze coexistenta, introducand masuri, cum ar fi cosurile de gunoi rezistente la ursi, pentru a proteja atat cetatenii, cat si ursii.
Ursii se indreapta spre zonele locuite in cautare de hrana – nu pentru ca le plac orasele, ci pentru ca pubelele sunt pline. De asemenea, oamenii nu au fost niciodata informati corespunzator cu privire la animale si la modul in care trebuie sa se protejeze.”
„Oamenii sunt traumatizati”
Primul atac al unui urs impotriva unui om a fost facut cunoscut in 2014, iar de atunci au avut loc aproximativ 10, cel mai recent implicand un turist francez. In patru dintre cazuri, ursii au fost sacrificati de corpul forestier al provinciei.
“JJ4”, care a fost clasificata drept periculoasa dupa ce a atacat doi excursionisti in 2020, a fost capturata la scurt timp dupa moartea lui Papi si de atunci este tinuta intr-o incinta supravegheata.
Viata ei a fost crutata dupa ce un tribunal regional a anulat un ordin de sacrificare dat de Maurizio Fugatti, presedintele provinciei Trentino.
Inainte de moartea lui Papi, oamenii nu percepeau pericolul pe care il reprezentau animalele. Acum, multi sunt deja prea speriati pentru a se mai aventura in padure.
„Oamenii sunt traumatizati pentru ca nu credeau ca un urs poate ucide o persoana”, a declarat Andreas Pichler, al carui documentar “Pericolosamente Vicini” (“Pericolul din apropiere”) a fost difuzat recent pe Rai.
„Acum avem o panica totala. In plus, oamenii si-au pierdut total increderea in institutiile responsabile de gestionarea situatiei.”
„Ursii periculosi trebuie sacrificati imediat”
“Comitetul Andrea Papi” solicita crearea unei comisii stiintifice si stabilirea unei limite privind numarul de ursi pe care teritoriul il poate gazdui in mod fezabil. Ei doresc ca toti ursii considerati periculosi sa fie ucisi, in mod similar cu politica din Elvetia vecina.
Alessandro De Guelmi, medic veterinar, sustine in totalitate animalele si chiar duce turisti in padure pentru a le vedea, dar este de acord cu comisia.
„Ursii periculosi trebuie sacrificati imediat. O spun de 20 de ani – acesta este cel mai bun mod de a mentine in siguranta populatia umana si ceilalti ursi.”
Claudio Groff, seful Diviziei pentru carnivore mari din cadrul Departamentului pentru viata salbatica din Trentino, a declarat ca politica unitatii sale fata de ursii problematici are trei directii: reducerea pe cat posibil a contactului acestora cu oamenii, prin instalarea de cosuri anti-urs, utilizarea cainilor si a gloantelor de cauciuc pentru a-i descuraja si informarea corecta a oamenilor cu privire la modul de a se proteja.
„In cazurile rare in care aceste masuri nu sunt suficiente, singura solutie este eliminarea ursului si nu mentinerea lui in captivitate”, a spus el.
Roberto Failoni, consilier pentru silvicultura, spune ca provincia va „continua sa puna in aplicare toate strategiile posibile pentru a garanta siguranta oamenilor” si ca se simte „si mai responsabila” acum ca cetatenii s-au exprimat prin referendum.
Dar pentru parintii lui Papi, care i-au dat in judecata pe Fugatti si pe primarul localitatii pentru presupusa ucidere din culpa, actiunea a venit prea tarziu.„Andrea a fost acuzat de imprudenta, dar autoritatile sunt cele care au fost imprudente”, a declarat tatal sau, Carlo. „Vrem dreptate”.
(Foto: reddit.com/r/trailrunning)