Studiu surprinzator. De ce femeile musulmane insista sa poarte BURQA in Occident: „Nu trebuie interzisa”

externe

Femeile musulmane din Occident isi acopera fata cu voalul islamic din ce in ce mai des ca ”raspuns strategic” la tentatiile si amenintarile societatii moderne in care incearca sa se integreze, potrivit unui studiu al unor cercetatori de la Universitatea Oxford, conform Daily Mail, citata de Agerpres.

Sociologii Ozan Aksoy si Diego Gambetta au dorit sa afle de ce modernizarea nu implica o descrestere a comportamentului tipic religiei musulmane. Ei au realizat un studiu in urma caruia au aflat ca educatia, ocupatia, venitul, traiul in mediul urban si contactele cu persoanele care nu au aceeasi religie au dus la o scadere a purtarii voalului islamic de catre femeile care nu respecta cu multa constiinciozitate cutumele specifice. Insa, in cazul femeilor ce respecta intocmai regulile respective, aceiasi ”factori modernizatori” au contribuit la intensificarea fenomenului purtarii acestui accesoriu. Cercetatorii considera ca acest lucru se intampla deoarece astfel de persoane folosesc voalul ca mijloc de aparare fata de amenintarile la adresa modestiei lor.

”Am ajuns la concluzia ca pentru femeile foarte religioase factorii modernizatori cresc riscul si tentatia in mediul in care se afla, ceea ce le-ar pune in pericol reputatia de persoane modeste. Asadar, voalul este un raspuns strategic, o forma fie de a preveni incalcarea normelor religioase fie de aparare in cadrul comunitatilor”, sustin cercetatorii care sunt de parere ca interzicerea acestui accesoriu in tarile occidentale nu este o solutie pozitiva. ”Interzicea sau condamnarea purtarii voalului le-ar priva de un mijloc ce le permite o sansa mai mare la integrare”, a adaugat profesorul Gambetta, conform The Guardian.

Studiul intitulat ”Dincolo de val: utilizarea strategica a vestimentatiei religioase” (”Behind the Veil: The Strategic Use of Religious Garb”) a fost publicat in European Sociological Review.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: