Al doilea mandat de arestare pe numele fugarului Sebastian Ghita. Ce acuzatii i se aduc
Tribunalul Prahova a dispus, miercuri, emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele fostului deputat Sebastian Ghita in dosarul in care acesta este cercetat de DNA Ploiesti pentru trafic de influenta, spalare a banilor si constituirea unui grup infractional organizat.
Potrivit reprezentantilor instantei, magistratii au dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru o perioada de 30 de zile, care se calculeaza de la data punerii in executare a mandatului, conform Agerpres.
Decizia nu este definitiva, putand fi contestata in 48 de ore de la comunicare.
Pe 5 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, dupa ce acesta a disparut si nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, incalcand astfel termenii controlului judiciar in dosarul in care a fost trimis in judecata alaturi de fosti sefi din Politie si Parchete.
Potrivit unui comunicat al DNA, Sebastian Ghita este acuzat in acest ultim dosar ca a primit in perioada 2007 — 2014, pentru contracte atribuite de institutii si autoritati publice unor societati comerciale din domeniul IT, sume de bani cuprinse intre trei si zece milioane euro.
„In perioada 2007 — 2015, la nivelul institutiilor publice si autoritatilor publice, au fost incheiate mai multe contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, de catre mai multe societati comerciale cu acest profil de activitate si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale SC International SRL si SC Asesoft International SA. Pentru incheierea acestor contracte finantate din bani publici si fonduri europene, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, reprezentant pana in anul 2012 al societatilor comerciale (…) si ulterior deputat in Parlamentul Romaniei, a pretins si primit de la reprezentantii firmelor, declarate ulterior castigatoare ale procedurilor de licitatie, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai institutiilor si autoritatilor contractante sa atribuie contractele de prestare de servicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii, firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de acesta”, se precizeaza in comunicatul DNA.
Din comunicatul mentionat reiese ca, pentru crearea unei aparente de legalitate in ceea ce priveste sumele primite, Ghita a indicat, ca modalitate de transfer, simularea unor operatiuni comerciale. Este vorba de incheierea unor contracte comerciale de catre aceste societati, in calitate de beneficiar, cu firme controlate de el, care apartineau grupului Asesoft/Teamnet, in calitate de furnizor, obiectul contractelor fiind prestarea de servicii IT fictive.
Procurorii mai sustin ca lucrarile inserate in facturile emise de societatile comerciale din grupul Asesoft/Teamnet au fost executate in realitate cu propriile resurse materiale si umane chiar de catre beneficiarii lucrarilor, iar documentele justificative au atestat operatiuni care nu s-au derulat in realitate.
„Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societati comerciale au virat catre societatile comerciale din grupul Asesoft/Teamnet contravaloarea asa-ziselor lucrari prestate de acestea din urma, sumele fiind reintroduse in circuitul fiscal-economic. Acesti bani reprezinta contravaloarea influentei promise si exercitate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau institutiile subordonate”, se mai mentioneaza in comunicat.
Procurorii arata, de asemenea, ca, incepand cu anul 2010, Ghita, Padiu si Anastasescu au initiat si constituit un grup infractional organizat, care a continuat sa-si desfasoare activitatea pana in 2014. Grupul infractional a fost initiat si condus de Ghita, iar ceilalti doi au avut atributii bine definite si repartizate pe membri in cadrul grupului, cu scopul de a obtine foloase materiale prin trafic de influenta si spalare de bani.
„Grupul a avut o structura ierarhica, iar in ceea ce priveste sarcinile membrilor, acestea erau urmatoarele: Ghita Sebastian Aurelian a fost acela care a initiat constituirea grupului infractional organizat si ulterior a avut rolul de a pretinde sume de bani reprezentantilor unor firme IT, in scopul facilitarii obtinerii de contracte finantate din fonduri publice si derularii in bune conditii a acestora; Padiu Bogdan, in calitate de reprezentant al SC Teamnet International SA, si inculpatul Anastasescu Cristian, in calitate de reprezentant al SC Asesoft International SA, aveau rolul sa asigure primirea sumelor de bani pretinse de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian si sa le introduca intr-un circuit financiar, dandu-le o aparenta de legalitate, prin dispunerea si/sau semnarea unor documente justificative fictive”, se arata in comunicatul DNA.