PSD a dat o gratiere si in 2002. Atunci, Emil Boc a „luptat la baioneta” in Parlament pentru a fi retrasa. Solicitari pe care acum nimeni nu le-a ridicat

news

Boc, Untold, Campenesti, Gheboasa, reguli

Jurnalistul Mircea Marian sanctioneaza reactia slaba a Opozitiei fata de modificarile legislative ale PSD care acum permit eliberarea a peste 5.000 de puscariasi, multi dintre fiind infractori periculosi, recidivisti. Marian aminteste cum s-a luptat Emil Boc, in 2002, cand era deputat, atunci cand tot PSD a promovat o gratiere in masa.

„Ultima gratiere a fost in 2002, tot opera PSD. Merita sa va uitati pe stenogramele Camerei Deputatilor cum s-a batut Boc impotriva acestei legi. La baioneta, fara sa se vaite ca PSD-ul e obtuz, fara sa miorlaie ‘dar eu ce puteam face?’.

Boc a cerut ca ‘persoanele gratiate care in decurs de trei ani, cu rea credinta, nu au acoperit prejudiciul sau despagubirile la care au fost obligate, sa execute pedeapsa ce le-a fost gratiata’. A cerut masuri de reintegrare si ‘dovezi temeinice de indreptare’.

Uitati-va la ziua de azi: ies din inchisoare persoane condamnate pentru omor, agresiuni sau tentativa de viol si mai nimeni nu spune nimic”, a mentiontat Mircea Marian pe pagina sa de Facebook.

Ultima gratiere a fost data la 1 februarie 2002 si a fost consfiintita prin Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni. Aceasta poarta semnatura actualului sef al Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, care la acea data era presedintele Camerei Deputatilor. Actul normativ stabilea ca detinutii condamnati la pedepse mai mici de cinci ani de inchisoare vor fi gratiati, ca si minorii care au savarsit fapte penale. “Articolul 1: Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instan-tele de judecata. Articolul 2: Prevederile articolului 1 se aplica indiferent de modalitatea de executare a pedepsei inchisorii dispusa de instanta. Articolul 3: Se inlatura masura internarii intr-un centru de reeducare luata de catre instantele de judecata fata de minorii care au savarsit fapte prevazute de legea penala”, se arata in lege, citata de Romania libera.

Legea a fost supusa, acum 15 ani, cateva luni dezbaterii publice. La 1 noiembrie 2001, a existat o disputa foarte aprinsa in Camera Deputatilor. Emil Boc a anuntat ca Partidul Democrat nu va vota proiectul de lege din mai multe considerente. “Proiectul de lege nu este insotit de nici un fel de masuri de reintegrare sociala a infractorilor eliberati. In acest context se pune intrebarea: cum va reusi Guvernul Adrian Nastase sa asigure reintegrarea sociala a peste 9.000 de someri cu cazier, atata vreme cat nu poate asigura locuri de munca suficiente pentru somerii fara cazier. Proiectul de lege va conduce la aglomerarea instantelor judecatoresti, intrucat, potrivit statisticilor judiciare, pana la 25% din cei eliberati prin actul de gratiere se intorc in inchisoare in primele 16-12 luni dupa eliberare”, a precizat Emil Boc, potrivit stenogramelor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: