Iohannis se tine de cuvant si se straduieste sa repare ce strica PSD. La ordinele lui Dragnea, Guvernul refuza sa participe la intalniri

news

In cadrul intanirii dintre presedintele Klaus Iohannis si conducerea Bancii Nationale a Romaniei, seful statului a aratat ca obiectivul fundamental este asigurarea stabilitatii preturilor, astfel incat veniturile romanilor sa nu aiba de suferit prin scaderea puterii de cumparare. Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat, insa, ca principalii factori de crestere a preturilor nu sunt din sfera politicii monetare.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, intalnirea a fost ocazionata de necesitatea consultarilor in privinta medierii disputelor dintre Guvern si BNR, referitoare la riscurile cu care Romania se confrunta in prezent in ceea ce priveste inflatia si coordonarea politicilor economice.

In cadrul discutiilor, a fost analizata situatia macroeconomica existenta, context in care presedintele a subliniat ca „este esentiala independenta Bancii Nationale a Romaniei in legatura cu deciziile de politica monetara, aceasta fiind o conditie fundamentala pentru un stat membru al Uniunii Europene”.

In acest sens, „Klaus Iohannis a mentionat ca Banca Nationala a Romaniei trebuie sa urmareasca, cu responsabilitate si determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilitatii preturilor, astfel incat veniturile romanilor sa nu aiba de suferit prin scaderea puterii de cumparare”.

„Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai cresterii preturilor, aratand ca influentele semnificative provin din componente aflate in afara sferei de actiune a politicii monetare”, precizeaza sursa citata.

Referitor la problema coordonarii politicilor economice, presedintele apreciaza ca aceasta nu inseamna ca politicile unor autoritati sa fie subordonate obiectivelor altora, insa ansamblul politicilor economice trebuie sa asigure, prin toate masurile care se impun, stabilitatea si predictibilitatea cadrului macroeconomic.

Astfel, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca atat Guvernul, cat si Banca Nationala trebuie sa evite abordarile concurentiale, astfel incat cooperarea institutionala sa fie una eficienta, in conditii de echilibru si responsabilitate fata de interesele economice ale Romaniei, se arata in comunicat.

La finalul intrevederii, presedintele si-a exprimat speranta ca vor exista discutii intre Guvern si BNR in perioada imediat urmatoare, care sa imbunatateasca dialogul institutional si cooperarea in domeniul politicilor economice.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, ca a decis sa incerce o mediere intre reprezentantii Guvernului si cei ai Bancii Nationale, pe care in zilele urmatoare in va chema la discutii la Cotroceni, el afirmand ca in ultima perioada „s-a mers cam departe cu unele afirmatii destul de contondente”.

„Aceasta animozitate intre Guvern si BNR este daunatoare si am decis sa incerc o mediere si ii voi invita in zilele urmatoare la Cotroceni sa vad unde sunt problemele. S-a mers cam departe cu unele afirmatii destul de contondente in ultima vreme. (…) Sper sa reusim sa ajungem cumva la un numitor comun”, a declarat presedintele Iohannis.

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a declarat, marti, ca nu exista un razboi intre Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR), astfel ca nu este nevoie de o mediere intre cele doua institutii, in conditiile in care Ministerul Finantelor si BNR colaboreaza, fara ca asta sa insemne inexistenta unor critici.

„Nu cred ca este nevoie de o mediere. Avem o relatie institutionala cu Banca Nationala, am mai spus, in calitate de ministru al Finantelor am avut discutii cu domnul guvernator, nu cred ca avem nevoie de o astfel de mediere. (…) Nu este niciun razboi. Noi colaboram, BNR si Ministerul Finantelor, dar asta nu inseamna ca nu ne criticam”, a afirmat Teodorovici.

Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat recent BNR, afirmand ca declaratii ale reprezentantilor acesteia, ale presedintelui si ale liderilor opozitiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind ca „imomentul in care Romania incearca sa se ridice, e cineva care ii da la picioare”.

In ceea ce priveste cresterea preturilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizarile cerute de FMI si de UE, pana la faptul ca importam din state UE un de preturile au crescut, dar a facut referire si la „companiile cu capital strain”, care au majorat preturile, vazand ca au crescut veniturile romanilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: