Tudorel s-a speriat, iata de ce i-a respins pe procurorii DNA. Profesionisti, acestia au cerut resurse pentru echipamente de supraveghere
Florentina Mirica, procuror-sef serviciu la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA, sustine, in proiectul managerial depus pentru candidatura la sefia DNA, ca a scazut cu 90% capacitatea Directiei de a pune in aplicare mandatele de supraveghere tehnica, propunand alocarea de noi resurse.
Florentina Mirica sustine, in proiectul managerial depus pentru sustinerea candidaturii pentru functia de procuror-sef DNA, ca una dintre cele mai grave probleme ale Directiei Nationale Anticoruptie, care a ramas in continuare fara reglementare administrativa, vizeaza efectele deciziei Curtii Constitutionale numarul 51 din 2016. Prin aceasta decizie, a fost declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea Serviciului Roman de Informatii sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si de alte parchete.
„(…) intrucat a scazut cu circa 90% capacitatea de a se pune in aplicare mandatele de supraveghere tehnica, emise de judecatorii de drepturi si libertati. In concret, din cele 5 unitati de punere in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica – D.I.P.I., S.R.I., D.G.A., D.O.S, Serviciul tehnic al Directiei Nationale Anticoruptie – activitatile de ascultare/redare au ramas in sarcina procurorului de caz, cu sprijinul partial al Serviciului tehnic al Directiei Nationale Anticoruptie, care nu are capacitatea de a raspunde tuturor solicitarilor procurorilor. Efecte la nivel national ale inlaturarii serviciilor de informatii din randul structurilor specializate ce pot pune in aplicare masurile de supraveghere tehnica au condus la depasirea capacitatii Politiei Romane de a da curs si solicitarilor Directiei Nationale Anticoruptie, pe langa cele ale unitatilor de parchet cu care colaboreaza in mod curent si ale D.I.I.C.O.T”, se arata in proiectul managerial al Florentinei Mirica, potrivit Mediafax.
Mai mult, spune procurorul, reglementarea competentei D.G.A. a condus la eliminarea acestei institutii din randul organelor de politie judiciara ce pot fi delegate pentru instrumentarea dosarelor DNA, intrucat competentele nu se mai intersecteaza decat pentru faptele comise de personalul Ministerului de Interne.
Iar in ceea ce priveste activitatile de filaj, DNA, spune Mirica, nu a mai desfasurat astfel de activitati, desi a obtinut mandate in acest sens, pentru ca nu a avut logistica necesara punerii in aplicare.
„Prin urmare activitatile de inregistrare ambientala in teren, fotografiere de la distanta, documentare informativp prealabila efectuarii perchezitiilor/retinerilor, asigurarea protectiei investigatorilor au ramas fara suport logistic”, completeaza procurorul-sef serviciu la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA.
Florentina Mirica a propus, in acest sens, reorganizarea resurselor DNA , dar si alocarea de noi resurse.
„Se impune reorganizarea Directiei Nationale Anticoruptie (centrarea resurselor in echipe comune de ancheta), precum si alocarea de noi resurse: structuri interne noi (investigatori, filaj, amplasare si utilizare tehnica, monitorizare 24 ore/24 ore a rezultatelor punerii in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica)”, potrivit sursei citate.
Si Marius Iacob sustine, in proiectul sau managerial, necesitatea echipamentelor pentru activitati de supraveghere.
„In vederea dotarii institutiei cu tehnica necesara pentru efectuarea investigatiilor si pentru efectuarea anumitor activitati de supraveghere autorizate de judecatorii de drepturi si libertpati, se impune demararea unor proceduri de achizitii publice pentru echipamentele necesare, pregatirea specifica a unor ofiteri de politie judiciara si rediomensionarea schemelor unor compartimente care au ca obiect de activitate realizarea acestor activitati”, se arata in proiectul managerial al procurorului sef adjunct al DNA.
Vineri, ministerul Justitiei a anuntat ca niciunul dintre candidati nu indeplineste cerintele necesare desemnarii pentru numirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si ca procedura va fi reluata.