A crescut bogatia in Turcia cu 157%, cel mai mult din lume. Clasament al bancii elvetiene UBS

externe

istanbul

Turcia a iesit cu mult inaintea restului lumii intr-un clasament anual al bogatiei globale – intr-un rezultat care poate fi surprinzator, avand in vedere nivelul ridicat al inflatiei din tara, relateaza CNBC.

„Turcia iese in evidenta cu o crestere uluitoare de peste 157% a averii pe adult intre 2022 si 2023, lasand toate celelalte natiuni mult in urma”, a scris banca elvetiana UBS in raportul sau Global Wealth Report 2024.

Urmatoarele tari in ceea ce priveste cresterea medie a averii pe adult au fost Rusia si Qatar, cu aproape 20%, si Africa de Sud, cu putin peste 16 %. In Statele Unite, averea medie pe adult a crescut in perioada cercetata cu aproape 2,5%.

Inflatia in Turcia se situeaza la aproape 72%, o cifra foarte mare pentru cei 85 de milioane de locuitori ai tarii, dintre care multi au inregistrat o scadere dramatica a puterii de cumparare in ultimii ani. In ultimii cinci ani, lira turceasca a pierdut aproape 83% din valoarea sa fata de dolar.

Dar pentru turcii care detin active, cum ar fi case, averea a crescut, deoarece inflatia a impins in sus preturile acestor active.

Raportul UBS defineste valoarea neta sau „averea” ca fiind „valoarea activelor financiare plus activele reale (in principal locuinte) detinute de gospodarii, minus datoriile acestora”. Intr-o convorbire telefonica cu jurnalistii, unii dintre autorii raportului au detaliat relatia dintre inflatie si cresterea averii in Turcia.

„Intr-un fel, ritmul ridicat al inflatiei ajuta, de asemenea, sa explice de ce averea a crescut mult mai mult in moneda locala, cel putin [mai mult] decat in alte tari, deoarece merita sa retinem ca averea este masurata in termeni nominali”, a declarat Samuel Adams, economist la UBS Global Wealth Management, pentru CNBC.

„Daca inflatia este foarte mare, ceea ce tinde sa se intample este ca, daca aveti un activ real, cum ar fi locuintele, preturile acestora tind sa creasca in conformitate cu inflatia, daca nu chiar mai repede”, a spus el.

„Astfel, acei oameni care detin o locuinta in proprietate sau care detin actiuni, care, de asemenea, tind sa se comporte destul de bine in aceste medii, tind sa isi vada averea acumulata crescand”, a mai spus el.

Raportul a remarcat, de asemenea, „efectul valutar”, care este cel care modifica cel mai mult cresterea averii – cifrele privind cresterea averii in moneda locala sunt adesea semnificativ diferite de cele in dolari.

„Cresterea deja exceptionala a Turciei de peste 63% in USD … este mai mult decat dubla, ajungand la aproape 158% in lire turcesti”, se arata in raport. Alte exemple din raport includ Japonia, care a inregistrat o crestere medie de mai putin de 2% a averii per adult in dolari americani intre 2022-23, dar in moneda locala aceasta crestere a fost de 9%.

Evaluand cresterea medie a averii tarilor intre anii 2008 si 2023, „cea mai spectaculoasa evolutie a avut loc in Turcia”, a scris UBS, „unde averea medie pe adult in aceasta perioada a crescut cu 1708% in moneda locala”.

Economistul-sef al UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, a subliniat ca a fi bogat in active nu inseamna neaparat a fi bogat in numerar – in Turcia, acest lucru ar putea fi de fapt opusul.

„In ceea ce priveste nivelul de trai, mai degraba decat averea, este, de asemenea, important sa ne amintim ca, daca detineti o casa, valoarea casei a crescut, dar salariul real poate fi negativ in acelasi timp. Deci, puteti fi … bogat in active si sarac in numerar”, a declarat Donovan saptamana trecuta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: