A doua demisie din Ministerul Sanatatii, Rafila ramane. Seful Corpului de Control din minister este nevoit sa plece, el se intoarce la pensie
Seful Corpului de Control al Ministerului Sanatatii, Sorin Luca, si-a prezentat miercuri demisia, in contextul gravelor acuzatii aduse de procurori in dosarul „Spitalul Pantelimon”. Ministrul Rafila, sustinut de Marcel Ciolacu, a anuntat deja ca nu are motive sa demisioneze.
Sorin Luca este medic militar, pensionat.
Corpul de Control a verificat in luna aprilie acuzatiile unui asistent medical, care sustinea ca in perioada 4-7 aprilie, in cadrul sectiei ATI ar fi decedat 20 de pacienti printr-o administrare incorecta a unui medicament, insa a sustinut ca informatiile nu se confirma.
Raportul sustinea ca pacientii care au decedat la ATI au fost tratati corect si ca toate procedurile au fost respectate.
Zilele trecute a demisionat si consilierul onorific al ministrului Sanatatii, medicul Gabriel Diaconu.
Explicand raportul negativ al Corpului de Control, Alexandru Rafila sustinea ca „ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economisti sau juristi, au verificat modul in care organizarea interna a spitalului a respectat procedurile, a verificat situatia care a dus la informatia ca pacientii au putut sa fie tratati necorespunzator”.
Alexandru Rafila va ramane ministru al Sanatatii desi sunt numeroase voci, inclusiv din PNL, care solicita sa fie demis avand in vedere revoltatoarea situatie de la Spitalul Pantelimon. Premierul Ciolacu a explicat marti de ce nu il va demite pe Rafila.
„E foarte complicat sa se faca remanieri in an electoral. Eu nu am amintiri cu PNL schimbandu-l pe Popescu cand facea praf energia”, a declarat Ciolacu intr-o discutie neoficiala cu jurnalistii.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat joi ca nu are niciun motiv sa isi prezinte demisia, ca urmare a situatiei grave de la Spitalul Pantelimon. la randul sau, premierul Ciolacu a tinut sa il apere pe Rafila, membru PSD.
„Eu nu am de ce sa-mi asum personal aceasta situatie. Acolo e vorba de o infractiune care presupune omor premeditat. Intr-o astfel de situatie nu cred in niciun fel ca este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sanatatii pentru astfel de acuza. Deci, din punctul asta de vedere, nu am de ce sa demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sanatate, reformam sistemul de sanatate. Asa ca o chestiune care pune in dubiu, cum spuneti dumneavoastra, pentru ca a creat foarte multa emotie e o chestiune pe care o inteleg, de asta am venit in fata dumneavoastra sa explic, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam in niciun fel sa controlam si sa influentam, pentru ca nimeni nu poate interveni in decizia individuala a medicului”, a declarat Alexandru Rafila intr-o conferinta de presa.
Rafila, care a negat la inceputurile scandalului acuzatiile aduse de unul dintre martorii din dosar, a sustinut acum ca „s-a bazat pe concluziile specialistilor”.
„Corpul de control al ministrului e partea administrativa, partea medicala au verificat-o Colegiul medicilor si comisia interna. Eu sunt ministrul sanatatii. Eu nu puteam sa am o alta opinie decat coincidenta cu aceste rezultate. Parchetul are alte mijloace de probatiune la dispozitie, pe care nimeni altcineva nu le are. Dar nici nu pot sa ma antepronunt. Am citit comunicatul parchetului si sunt personal afectat de ce am citit. Dar trebuie sa lasam justitia sa-si faca treaba si sa avem o decizie definitiva a instantei. Si sunt convins ca si cei de la parchet vor avea o consultare cu specialistii din domeniu”, a mai spus Alexandru Rafila.
„Cine a gresit trebuie sa plateasca. Discutam de o ancheta penala in curs, nu o decizie a instantei. Omorul deliberat pentru mine e greu de conceput si mi se pare inacceptabil”, a adaugat acesta.
Si Ciolacu a tinut joi sa-si apere ministrul.
”Cred ca Romania asteapta de la autoritati, de la primul ministru, sa nu ia decizii emotionale. Daca as fi un prim-ministru care ar lua decizii emotionale, presupun ca as fi schimbat-o si pe doamna ministru Deca saptamana trecuta cand a fost scandalul de la SNSPA. Ma intereseaza sa iau deciziile corecte si indreptatite in functie de fapte.
Stiu ca traim intr-o lume in care ne dorim imediat niste vinovati, mai ales ca suntem in niste luni electorale. Cateodata mai vrem sa acoperim cu alte lucruri alte tampenii facute de catre altii, mai ales oameni politici. Parerea mea ca trebuie sa dam dovada de echilibru. Am vazut ca Ministerul Sanatatii s-a pus la dispozitia Parchetului in totalitate, toate documentele, fostii manageri de asemenea. In justitie se da o decizie care nu ne convine. Eu n-am comentat niciodata o decizie a unui magistrat. Nu ne convine. Nu inseamna ca ministrul Justitiei e vinovat. Un magistrat a luat acea decizie. Daca vrem sa traim intr-o tara normala pe care sa o construim in primul si in primul rand pentru dumneavoastra, pentru copiii nostri, parerea mea ca deciziile trebuiesc luate, indreptatite si avand toate detaliile”, a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a precizat ca un ministru al Sanatatii ar fi trebuit demis in timpul pandemiei cand a luat decizii administrative care au dus la pierderi de vieti omenesti.