A doua persoana din lume careia i s-a transplantat o inima de porc a murit, la aproape sase saptamani de la operatie
Cea de-a doua persoana care a primit un transplant de inima de la un porc a murit, la aproape sase saptamani de la operatia extrem de experimentala, au anuntat marti medicii din Maryland, citati de Associated Press.
Lawrence Faucette, in varsta de 58 de ani, era pe moarte din cauza unei insuficiente cardiace si nu era eligibil pentru un transplant de inima traditional atunci cand a primit inima de porc modificata genetic, la 20 septembrie.
Potrivit Scolii de Medicina a Universitatii din Maryland, inima a parut sanatoasa in prima luna, dar a inceput sa dea semne de respingere in ultimele zile. Faucette a murit luni.
Intr-o declaratie publicata de spital, sotia lui Faucette, Ann, a declarat ca sotul ei „stia ca timpul sau cu noi era scurt si aceasta a fost ultima sa sansa. Nu si-a imaginat niciodata ca va supravietui atat de mult timp cat a facut-o”.
Echipa din Maryland a efectuat anul trecut primul transplant din lume de inima de la un porc modificat genetic la un alt om pe moarte. David Bennett a supravietuit doua luni inainte ca acea inima sa cedeze, din motive care nu sunt complet clare, desi mai tarziu au fost gasite in interiorul organului semne ale unui virus de porc.
Lectiile trase din acel prim experiment au dus la schimbari, inclusiv la o mai buna testare a virusului, inainte de a doua incercare.
„Ultima dorinta a domnului Faucette a fost ca noi sa profitam la maximum de ceea ce am invatat din experienta noastra”, a declarat intr-o declaratie Dr. Bartley Griffith, chirurgul care a condus transplantul la Centrul Medical al Universitatii din Maryland.
Incercarile de transplanturi de organe de la animale la oameni – numite xenotransplanturi – au esuat timp de decenii, deoarece sistemul imunitar al oamenilor a distrus imediat tesutul strain. Acum, oamenii de stiinta incearca din nou folosind porci modificati genetic pentru a le face organele mai asemanatoare cu cele umane.
Faucette, un veteran al Marinei si tata a doi copii din Frederick, Maryland, fusese refuzat pentru un transplant de inima traditional din cauza altor probleme de sanatate, cand a venit la spitalul din Maryland, fara optiuni si exprimandu-si dorinta de a petrece mai mult timp cu familia sa.
La jumatatea lunii octombrie, spitalul a declarat ca Faucette a reusit sa se ridice in picioare si a publicat o inregistrare video care il arata cum munceste din greu la fizioterapie pentru a-si recapata forta necesara pentru a incerca sa mearga.
Multi oameni de stiinta spera ca xenotransplanturile ar putea compensa intr-o buna zi lipsa uriasa a donatiilor de organe umane. Doar in SUA, mai mult de 100.000 de persoane se afla pe lista nationala pentru un transplant, majoritatea asteptand rinichi, iar mii de persoane vor muri in asteptare.