O inregistrare video a prabusirii unui avion de transport de tip Iliusin 76 (Il-76) apartinand armatei din Mali, la bordul caruia se aflau mercenari din cadrul gruparii paramilitare ruse Wagner, sambata, la Gao (nord), circula incepand de miercuri pe retele de socializare, in contextul in care junta pastreaza tacerea, relateaza AFP.
Inregistrarea surprinde un avion de tip Il-76 de fabricatie rusa care aterizeaza, isi continua cursa nebuna, iese de pe pista, dispare intr-un nor de praf si apori explodeaza.
Avionul apartinea armatei din Mali si avea la bord militari din gruparea paramilitara rusa Wagner, declarau duminica surse militare si salvatori AFP.
Niciun bilant oficial mu a fost comunicat, insa bilantul uman si material este grav, potrivit unor surse aeroportuare si diplomatice, care nu au avansat un bilant al victimelor.
”Avionul care s-a prabusit apartine armatei Mali si confirm ca aeronava se afla in misiune la Gao, impreuna cu parteneri”, a declarat AFP un comandant militar.
”Duminica, anchetatori au revenit pe teren. Sambata seara, raniti albi au fost transportati cu alt avion catre o destinatie necunoscuta”, a dat asigurari sursa aeroportuara.
”La sosirea supravietuitorilor, ieri, la Gao, erau aproape numai militari rusi din Wagner”, a declarat o sursa apropiata pompierilor.
Cauza accidentului este necunoscuta, insa un purtator de cuvant al armatei germane, prezenta in continuare la Gao in cadrul Misiunii ONU in Mali (MINUSMA), a declarat ca avionul respectiv era un ”model Iliusin 76 de constructie rusa”.
Aeroportul militar din Gao este folosit atat de catre armata din Mali, cat si de catre partenerii sai rusi si MINUSMA.
Junta aflata la putere in Mali a dat afara din tara Forta antijihadista franceza in 2022 si Forta ONU in 2023 si s-a intors militar si politic catre Rusia.
Ea spune ca a apelat la serviciile unor ”instructori” in cadrul unei cooperari bilaterale cu Rusia si dezminte prezenta Wagner, insa prezentei acestei grupari ruse in domeniul securitatii este recunoscuta de toti ceilalti actori care activeaza in Mali.
Aceasta prabusire intervine intr-un context tot mai tensionat intre diversi actori inarmati din regiune si armata din Mali.
Regiunile Tombuctu si Gao sunt, din august, teatrul unei succesiuni de atacuri vizand pozitii ale armatei si impotriva unor civili.
Armata si grupuri armate isi disputa controlul teritoriului, in contextul in care MINUSMA se retrage din Mali.
Mercenari rusi din gruparea Wagner au revenit pe frontul din estul Ucrainei, dar rolul lor nu este semnificativ, au anuntat miercuri ofiteri superiori din armata ucraineana, citati de agentiile Reuters, DPA si EFE, citate de Agerpres.
Dupa rebeliunea esuata a gruparii paramilitare Wagner din 23-24 iunie si incheiata printr-un acord mediat de presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, liderul de atunci al gruparii, Evgheni Prigojin, intre timp mort impreuna cu principalii sai colaboratori din Wagner intr-un misterios accident aviatic pe 23 august, a acceptat sa se stabileasca in Belarus, in timp ce luptatorii Wagner au trebuit sa aleaga intre venirea impreuna cu el in aceasta tara, intrarea in randul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor.
De atunci, unii dintre mercenarii Wagner au plecat in Africa, unde gruparea paramilitara a fost puternic implicata si cand era sub conducerea lui Prigojin, iar altii au semnat contracte cu Ministerul rus al Apararii si in prezent iau parte din nou la operatiunile de lupta in Ucraina, mai ales in zona orasului Bahmut, cucerit de trupele ruse in luna mai dupa un asalt indelungat in care trupele Wagner s-au aflat in linia intai si au recrutat pentru aceste lupte numerosi condamnati din inchisorile rusesti.
Potrivit Kievului, dintre cei aproximativ 6.000 de combatanti Wagner plecati in Belarus dupa rebeliunea ratata din iunie, doar circa 500 mai sunt acum in aceasta tara. Totusi, potrivit oficialilor ucraineni, luptatorii Wagner reveniti pe frontul din estul Ucrainei nu reprezinta la ora actuala o amenintare majora. „Am observat prezenta a cel mult cateva sute de luptatori din fosta companie militara privata Wagner”, afirma purtatorul de cuvant al comandamentului de est al armatei ucrainene, Serghei Cerevatii.
„Grupul Wagner nu mai exista”, a scris pe reteaua X (ex-Twitter) consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoleak. „A incetat sa existe odata cu lichidarea lui Prigojin si a lui Utkin (Dmitri Utkin, principalul comandant al Wagner, mort impreuna cu Prigojin in accidentul aviatic – n.red). Au mai ramas astazi doar unii fosti militari din acest grup terorist care s-au dispersat in toate directiile: in Africa, au revenit la viata civila si la delincventa in regiunile Rusiei sau au semnat un contract cu Ministerul rus al Apararii”, adauga acelasi politician ucrainean.
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca vor fi demarate controale in magazine, pentru a…
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus un test cu drone autoexplozive si a ordonat fabricarea…
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…