news

A iesit Dancila si da lectii Guvernului. Ea ar fi facut treaba mai buna, cere sa fie si ea implicata in lupta contra virusului

Fostul premier PSD Viorica Dancila sustine ca pachetul de masuri anuntat de premierul Ludovic Orban, dupa o sedinta de guvern de 10 ore, este foarte slab, nu are „o viziune clara si convingatoare”. Ea da si cateva indicatii, despre ce ar trebui sa faca guvernul.

„Guvernul Romaniei trebuie sa vina cu un plan concret de masuri pe termen scurt, mediu si lung in contextul epidemiei de coronavirus, astfel incat sa protejeze sanatatea cetatenilor si sa ajute economia aflata deja in criza. Pana acum au fost doar reactii la provocari imediate, dar n-a fost expusa o viziune clara si convingatoare. Avem deocamdata un guvern care actioneaza individualist, in loc sa analizeze si sa preia idei din surse diverse – de la celelalte partide, de la sindicate, patronate sau bune practici ale altor state.

In acelasi timp, trebuie spus ca Romania a pierdut timp pretios din momentul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat clar, pe 29 ianuarie, ca intreaga lume trebuie sa fie in stare de alerta si sa ia masuri ferme impotriva coronavirusului. De ce a trebuit sa treaca o luna si jumatate pentru mobilizare – si aceea insuficienta, asa cum se vede? Ludovic Orban si PNL erau ocupati cu declansarea anticipatelor si cu discursuri despre ‘greaua mostenire’, in loc sa se ocupe cu achizitionarea echipamentelor medicale si a testelor pentru coronavirus sau de masuri organizatorice de pregatire in judete.

Actualii guvernanti trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa ia masuri rapide si curajoase, care sa tina sub control epidemia si sa combata sustinut dificultatile cu care se confrunta economia.

Trebuie organizata o testare mai ampla a persoanelor suspecte sau aflate in situatii de risc, trebuie gestionata mai bine carantina, trebuie masuri si resurse suplimentare pentru protejarea medicilor si cadrelor medicale. Pentru cetateni trebuie plafonate preturile alimentelor de baza, inghetate tarifele la utilitati, suspendata plata ratelor bancare, prelungit somajul pentru cei a caror perioada de somaj se incheie in aceste zile sau saptamani. E nevoie urgenta de un amplu pachet financiar-fiscal pentru companiile din domeniile cele mai lovite (transporturi, alimentatie publica, turism, industria auto), dar si de discutii la nivelul Uniunii Europene pentru suplimentari de fonduri si realocari financiare care sa ajute la combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus.

Trebuie de asemenea creat un grup de lucru format din specialisti, din fosti ministri pe domeniile importante, din reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare si ai partenerilor sociali ai guvernului, astfel incat societatea ca intreg sa fie implicata in efortul de a depasi criza. Nu e timpul competitiei, ci e vremea colaborarii in fata unei provocari cu care Romania nu s-a mai confruntat de la Revolutie incoace.

Le solicit guvernantilor sa-i implice in actiune pe toti cei dornici sa ajute si sa faca echipa cu toti cei care pot contribui la rezolvarea situatiei. Daca nu vor intelege acest lucru, guvernantii actuali vor adauga la criza din sanatate si la criza economica inca o criza: criza de incredere!”, a scris Dancila pe Facebook.

Guvernul a decis sa asigure plata somajului tehnic in proportie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, a declarat, joi, prim-ministrul Ludovic Orban.

„O alta masura foarte importanta pe care am luat-o este aceea de a asigura plata somajului tehnic, plata angajatilor care intra in somaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de somaj. Practic, aici am luat aceasta decizie pentru ca este clar ca foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si multe companii, pentru ca li s-au redus veniturile, li s-au redus incasarile, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajatilor si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj, sa fie dati afara utilizandu-se cazul de forta majora sau sa li se suspende contractele de munca. Decizia este de a plati din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este, practic, indemnizatia lunara pentru perioada de somaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a anuntat Orban.

Premierul a explicat ca masura vizeaza doua categorii de angajatori: „Prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectata direct de masuri restrictive care au fost dispuse de autoritati in situatia de urgenta. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, institutii de spectacole, prin suspendarea activitatii pe perioada situatiei de urgenta. Practic, acesti angajatori, aceste companii sau alte categorii de angajatori, ca urmare a masurilor restrictive adoptate de autoritati in baza decretului pentru situatii de urgenta, este clar ca nu isi pot plati angajatii, pentru ca si-au intrerupt temporar, total sau partial activitatea. Ca atare, angajatii acestor companii vor beneficia de plata indemnizatiei pentru somajul tehnic de 75%”.

El a adaugat ca a doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de masuri restrictive dispuse de autoritati pentru a reduce riscul de raspandire a COVID-19, ci de consecinte ale epidemiei de coronavirus.

„Pentru a putea beneficia de aceasta plata pentru salariatii pe care nu isi mai pot permite sa ii plateasca ca urmare a afectarii activitatii, companiile vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere, iar conditia de acordare este sa li se fi redus veniturile, sa le fi scazut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%”, a spus prim-ministrul.

Seful Executivului a explicat ca, in situatia in care Guvernul ar fi sustinut plata salariului intr-un anumit procent, s-ar fi instituit obligatia angajatilor de a se duce la munca.

„Daca am fi ales masura activa de a sustine plata salariului intr-un procent, printr-o masura activa din bugetul fondului de somaj, am fi instituit obligatia acestor angajati de a se duce la munca, de a intra in contact. Or, am considerat ca este, pe moment, pentru situatia de urgenta, mult mai utila masura de a plati acest somaj tehnic, neobligandu-i sa se duca la serviciu si oferindu-le posibilitatea sa stea acasa si sa evite contacte sociale care ar fi putut sa creasca riscul de contaminare”, a mentionat Orban.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

7 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

7 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

7 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

4 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

7 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

4 ore ago