A inceput procesul liderului sarb bosniac Dodik, acuzat ca a semnat legi care suspendau deciziile curtii constitutionale si ale trimisului international pentru pace
Procesul liderului separatist sarb bosniac, Milorad Dodik, acuzat de sfidarea hotararilor unui trimis international pentru pace, a inceput in mod oficial luni, dupa intarzierile din cauza plangerilor sale impotriva judecatorilor despre care a spus ca sunt partinitori si a altor proteste, potrivit Reuters.
Echipa de avocati a lui Dodik a cerut in mod repetat amanarea procesului pentru diverse chestiuni de procedura. Avocatul sau Goran Bubic a cerut luni ca judecatorul nou numit in caz, Sena Uzunovic, sa fie si el recuzat pentru presupusa partinire.
Dodik, care este presedintele Republicii Srpska, a fost inculpat in august de procurorii de stat dupa ce a semnat legi care suspendau deciziile curtii constitutionale si ale trimisului international pentru pace Christian Schmidt, fost ministru german.
Procesul are loc in capitala Sarajevo. El reflecta diviziunile politice din Bosnia, unde Dodik a lucrat in mod constant pentru a submina institutiile statului si biroul trimisului, care are competente de a impune legi si de a concedia oficiali considerati ca obstructionand pacea in Bosnia.
Dodik a actionat o lunga perioada de timp pentru a separa regiunea sa dominata de sarbi de Bosnia – unde aproximativ 100.000 de oameni au murit in razboiul din anii 1990, dar si-a intensificat eforturile in ultimii doi ani.
In conformitate cu regulile introduse pentru a preveni alunecarea tarii inapoi in razboi, orice oficial din Bosnia care nu pune in aplicare o decizie a Inaltului Reprezentant pentru Bosnia si Hertegovina, sau o impiedica in vreun fel poate fi inchis de la sase luni la cinci ani.
Sarbii nu-l recunosc pe Schmidt ca Inalt Reprezentant, spunand ca nu a fost confirmat de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.
Tribunalul a respins cererile anterioare ale lui Bubic ca opt judecatori sa fie recuzati din cauza lipsei de impartialitate fata de Dodik.
In cadrul procedurii de luni, judecatorul Uzunovic a spus ca cererea avocatului lui Dodik de recuzare nu inseamna automat ca citirea rechizitoriului ar trebui amanata din nou.
„Apararea are dreptul de a-si exprima opiniile si de a depune cereri, dar suntem aici din cauza unui rechizitoriu depus de procurori”, a spus ea.
Procurorul Gordana Bosiljcic a declarat ca Dodik a comis o fapta penala nerespectand deciziile Inaltului Reprezentant.
Sustinatorii lui Dodik din galeria instantei, inclusiv oficiali de varf din Republica Sarba, au protestat, determinand judecatorul sa le spuna sa plece.
Intrebat daca a inteles rechizitoriul, Dodik a spus ca nu intelege nicio parte din acesta si ca acesta reprezinta o „denaturare a faptelor”. „Nu a fost sustinut de nici macar un singur fapt, a fost facut sub presiunea politica de catre procurori incompetenti”, i-a spus Dodik judecatorului.