A inviat Norica Nicolai: „Decizia de eliberare a lui Liviu Dragnea este dreapta si foarte corecta. Multe lucuri bune s-au intamplat in guvernarea PSD”

politica

Norica Nicolai, lider ALDE, s-a grabit sa aplaude eliberarea lui Liviu Dragnea. Ea a declarat la Antena 3 ca decizia de liberare este „dreapta si foarte corecta, o sentinta umana”.

„Este o sentinta corecta si una dreapta. Legea penala nu are numai componenta de reprersiune, care a fost excesiv utilizat in cazul lui Dragnea, i s-au incalcat drepturi elementare, fundamentale. Este o sentinta dreapta si foarte corecta, o sentinta umana”, a declarat Nicolai.

Ea mai tinut sa atraga atentia asupra starii de sanatate a fostului lider PSD.

„Este o persoana bolnava, care are probleme de sanatate. Este una dintre sentintele care dovedesc ca justitia este independenta”, a mai sustinut Nicolai.

Ea a tinut sa adauge ca „multe lucuri bune s-au intamplat in guvernarea PSD”.

Tribunalul Giurgiu a admis joi cererea de eliberare conditionata din inchisoare depusa de Liviu Dragnea, dupa ce acesta a executat peste doi ani din pedeapsa de trei ani si jumatate primita in 2019 in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea primise o decizie nefavorabila la instanta de fond – Judecatoria Sectorului 5, insa a facut contestatie, admisa joi de Tribunalul Giurgiu.

Urmeaza ca in cursul zilei de joi Liviu Dragnea sa fie eliberat din Penitenciarul Rahova.

Decizia a fost anuntata de avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu.

„Ma bucur efectiv, sunt emotionata. Procedura: se va trimite de aici minuta, se vor indeplini toate formalitatile, dupa care sigur va fi pus in libertate. Nu mi-a spus ce planuri are. Acesti doi magistrati au apreciat si au evaluat toate aspectele legale, au primit apararile noastre, au respins contestatia Parchetului si au admis contestatia noastra”, a spus avocata.

In luna aprilie, Dragnea a solicitat in instanta sa fie eliberat mai devreme din penitenciar, sustinand ca a indeplinit fractia necesara de 2/3 din pedeapsa, „este disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, pe tot parcursul executarii pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat in repetate randuri si fiind staruitor in munca – atat cat i s-a permis sa munceasca, a participat la activitati culturale si la cursuri educationale, a primit recompense si credite”.

Conform actelor depuse in instanta, Dragnea s-a plans ca persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la munca, ceea ce a condus „la izolarea sa in camera de detentie pentru mai mult de 8 luni (din cand in cand avand acces afara o ora sau doua seara) si la agravarea starii sale de sanatate, care nu a putut fi remediata in sistem de detentie”.

De asemenea, Dragnea a reclamat faptul ca a fost tinut zilnic in camera de detentie 23 ore din 24 si „in mod surprinzator a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.

In plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul sau la sanatate a fost incalcat intrucat i-a fost refuzat, in mod sistematic, accesul la investigatii de specialitate si tratament adecvat, desi penitenciarul a fost informat inca de la inceput despre afectiunile de care suferea.

Pe 27 aprilie, Judecatoria Sectorului 5 i-a respins insa cererea de eliberare conditionata, Dragnea a facut contestatie, respinsa de Tribunalul Bucuresti pe 27 mai.

In motivarea deciziei de la Tribunalul Bucuresti, se arata ca „instanta a apreciat ca, din analiza coroborata a situatiei personale a petentului, nu si-a format convingerea ca acesta a dat dovezi temeinice de indreptare”.

In paralel, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucuresti in care solicita stramutarea de la Tribunalul Bucuresti la un alt tribunal din tara a procesului privind eliberarea sa conditionata din inchisoare. El sustinea ca judecatorii de la Tribunalul Bucuresti nu pot fi impartiali in judecarea cererii sale, deoarece au semnat o petitie fata de modificarea Legilor Justitiei, pe vremea guvernarii PSD.

Desi decizia Tribunalului Bucuresti era una definitiva, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu.

La Tribunalul Giurgiu dosarul a fost repartizat judecatoarei Ana Lazar, insa aceasta a facut cerere de abtinere, fiind inlocuita cu un alt magistrat.

Liviu Dragnea se afla in penitenciar din 27 mai 2019, cand a fost condamnat definitiv de Instanta suprema la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentand mai multe procese, pe motiv ca nu este lasat sa munceasca in atelierul auto al inchisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la munca, dupa ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, in prezent jurnalist la Realitatea Plus.

Ulterior, Dragnea a castigat mai multe procese cu penitenciarul, instantele stabilind ca i s-au incalcat mai multe drepturi, printre care dreptul la munca si la ingrijire medicala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: