A lesinat un militar la Ziua Armatei, in prezenta lui Klaus Iohannis si a lui Ciolacu
Un militar aflat la ceremonia de Ziua Armatei, care are loc in Parcul Carol, a lesinat in timpul festivitatilor.
La ceremonie participa presedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, si ministrul Apararii, Angel Tilvar.
La 25 octombrie, in fiecare an, este marcata Ziua Armatei Romane. In 1944, la aceasta data, odata cu eliberarea orasului Carei, se atingea obiectivul major al momentului intoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberarii intregului teritoriu de sub ocupatia germano-maghiara si anularea consecintelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, situatia Romaniei a fost deosebit de complexa, evolutia ei fiind dependenta de raporturile dintre cele doua mari puteri totalitare, Germania si Uniunea Sovietica. In acest context, in vara anului 1940, integritatea teritoriala a fost grav afectata, refacerea ei fiind principala misiune a fortelor militare romanesti. Romania a luptat de la 22 iunie 1941, alaturi de Germania, pentru ca, dupa 23 august 1944, sa actioneze in cadrul Natiunilor Unite. Obiectivul in aceasta etapa l-a constituit refacerea granitei de vest, asa cum o configurasera hotararile adoptate de Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920).
Obiectivul anularii Dictatului de la Viena din 30 august 1940, prin care circa 43.000 de km patrati erau transferati Ungariei hortyste de catre Germania si Italia, s-a concretizat la 25 octombrie 1944, cand trupele romane, in colaborare cu cele sovietice au eliberat orasele Carei si Satu Mare, ultimele localitati din vestul tarii.
In campaniile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, efortul de razboi al Armatei Romane a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 si-au pierdut viata, aproape 60.000 au fost dati disparuti, iar peste 330.000 au fost raniti in lupta.
Dupa eliberarea teritoriului national, la 25 octombrie 1944, Armata Romaniei a continuat sa lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alaturi de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe si sacrificii, la marea victorie obtinuta la 9 Mai 1945, ce a marcat sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.
Ziua Armatei Romane a fost instituita prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 si este sarbatorita printr-o serie de manifestari organizate in principalele garnizoane din tara, in bazele militare din teatrele de operatii unde sunt dislocati militarii romani si in statele in care Romania are acreditati atasati ai apararii si in capitalele statelor unde tara noastra are reprezentante permanente.