Primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a murit la varsta de 83 de ani. Anuntul a fost facut pe o retea de socializare de fostul ministru al Economiei Constantin Tampiza, citat de TVR Moldova.
„La 13 septembrie,la ora 23-30 Presedintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat in lupta cu boala incurabila. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca langa cei drepti”, a scris Tampiza.
Mircea Snegur s-a nascut la 17 ianuarie 1940, satul Trifanesti, judetul Soroca (actualmente in raionul Floresti). In anul 1956 a absolvit Scoala Medie din satul Frumusica (raionul Floresti). Studiile superioare si le-a facut la Institutul Agricol din Chisinau, pe care l-a absolvit in 1961. A facut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiasi Institut (1970-1972), obtinand titlul stiintific de doctor in stiinte agricole. De specialitate este agronom-savant.
In anii 1961-1968 a lucrat in calitate de agronom si presedinte de colhoz in satul Lunga (raionul Floresti). Ulterior a detinut functiile de: director al Statiei Experimentale pentru Culturile de Camp (1968-1973), sef al Directiei principale stiinta agricola a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociatiei Stiintifice de Productie “Selectia” si director al Institutului de Cercetari Stiintifice in Domeniul Culturilor de Camp din orasul Balti (1978-1981) .
In perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edinet al Partidului Comunist din RSS Moldoveneasca (PCM). Din anul 1985 si pana in anul 1989 detine functia de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldoveneasca (PCM). La 26 martie 1989 este ales deputat in Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat in Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a si a XII-a, deputat in Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.
La 29 iulie 1989, Mircea Snegur este ales ca Presedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 ca Presedinte al Sovietului Suprem al RSSM. In momentul critic din august 1989, a acceptat sa sustina proiectul de lege care conferea limbii romane dreptul de limba oficiala si revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universala a basarabenilor.
La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit presedinte al RSS Moldova de catre Sovietul Suprem al acestei republici. De la 3 septembrie 1990 detine functia de Presedinte al Republicii Moldova, pana la 1 decembrie 1996, cand a pierdut alegerile in fata lui Petru Lucinschi.
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…
Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…