A patra zi de proteste in Piata Victoria. Clotilde Armand anunta ca nu se lasa
Mai multe zeci de persoane au participat, duminica seara, la un protest organizat in Piata Victoriei, in contextul neregulilor semnalate la alegerile din 9 iunie, protestatarii cerand, printre altele, demisia presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla.
Protestul a fost initiat de Coruptia ucide si Initiativa Romania, fiind intitulat ”Noi vrem respect! Vrem un vot corect! Grebla demisia”.
Conform organizatorilor, aceasta este a patra zi de protest pentru „un vot corect”. „Suntem revoltati de fraudele comise in aceste prime alegeri dintr-un an istoric cum este 2024! Avem cazuri de frauda in toata tara, iar statul le ignora, in frunte cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). De asta iesim in strada NU pentru un partid sau candidat anume, ci pentru a ne proteja democratia! Este inadmisibil ca votul unui cetatean sa fie furat, indiferent cu cine a votat!”, au aratat initiatorii protestului, duminica, pe Facebook.
Protestatarii cer renumararea voturilor acolo unde s-au inregistrat nereguli si a buletinelor nule in sectiile unde procentul acestora este unul ridicat. ”Este datoria noastra sa protejam democratia!”, spun initiatorii protestului.
Clotilde Armand a solicitat si azi ca Toni Grebla sa fie demis din fruntea AEP. „Avem in acest moment 10 plangeri penale pentru fraudarea alegerilor din Sectorul 1. Toti complicii vor plati. N-am niciun dubiu”, sustine primarul Sectorului 1.
„Pe mine nu m-au invins serviciile. Dimpotriva. Lupta cu clanul de la Monaco, mafia lui Chiliman si primarul numit (nu ales) de SRI m-a facut mai determinata sa lupt. Avem in acest moment 10 plangeri penale pentru fraudarea alegerilor din Sectorul 1. Toti complicii vor plati. N-am niciun dubiu. Frauda este singura modalitate prin care vor sa castige alegerile. Precum oligarhii rusi.
Am mai gasit niste fraude. O noua zi, o noua serie de fraude. In sectiile de votare 82 si 144 au fost mai multe voturi in urne decat numarul alegatorilor iar PV s-a incheiat in fals, la insistentele BES, doar “ca sa iasa cheile”. Sectia 49 – rezultat 866 de alegatori prezenti si doar 865 de buletine de vot. Cu toate acestea daca, din buletine primite 1830 scadem 934 de anulate neintrebuintate raman 865 voturi valabile – 10 anulate = 21 de buletine de VOT DISPARUTE! Proces verbal rezolvat tot din pixul BES 1.
Inca ceva important: Toni Grebla trebuie demis urgent din fruntea Autoritatii Electorale Permanente. Rolul sau in fraudarea alegerilor locale a fost unul esential. Avem tot mai multe informatii privind complicitatea lui la aceste fraude electorale. A promovat in Corpul Expertilor Electorali sute de persoane apropiate aliantei PSD-PNL sau dependente de institutiile controlate de Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca (angajati din ministere autoritati nationale, companii de stat etc). De ce este importanta aceasta institutie? Pentru ca din cadrul acestui Corp se fac numirile pentru functiile de presedinti si loctiitori in sectiile de votare, inclusiv in cele 166 de sectii de votare din Sectorul 1.
Pe 20 mai 2024 au fost desemnati presedintii si loctiitorii. La Sectorul 1 au urmat patru valuri de inlocuire a acestor experti electorali: 21 mai, 27 mai, 29 mai si 31 mai si au fost schimbati peste 100 de presedinti si loctiitori. Au fost adusi experti care sunt angajati la Ministerul Tranporturilor sau SGG, care lucreaza la autoritati locale din Ilfov, fosti delegati PSD si PNL in sectiile de votare la scrutinele din 2020 si 2016 etc.
Aici nu vorbim doar de nepotisme si de deprofesionalizarea accentuata a Corpului Expertilor Electorali, transfomat in anexa de partid de Toni Grebla. Experti care in loc sa vegheze la buna desfasurare a alegerilor au supervizat fraudele electorale. Este vorba de un atac premeditat la democratie realizat in folosul PSD-PNL. Renumarati! Demisia, Toni Grebla!”, a transmis Armand, duminica.
Tudor Chirila are o postare ironica in legatura cu situatia scandaloasa din Sectorul 1, unde candidatul George Tuta, fost angajat al SRI, ar fi castigat alegerile in urma unui scrutin marcat de probleme majore.
„SRI a castigat alegerile in Sectorul 1. Va incepe o era frumoasa caci, se stie, SRI construieste, nu urmareste, SRI proiecteaza, nu fileaza. Vom avea parcari multe, spatiu verde, Romprest nu va mai fi gaina cu ouale de aur a mafiotilor, se va sistematiza, se va eficientiza, serviciile publice vor fi doar in slujba cetatenilor, mafia imobiliara va fi eradicata, vom avea bineinteles multe borduri noi si flori, multe flori, iar primarul de sector va lucra intr-o sinergie nesperata cu primarul general. Terasele din Herastrau, fara autorizatie, vor disparea, parcul va fi redat cetatenilor, noptile vor fi linistite, fara zgomot.
SRI va avea grija de Sectorul 1. Asa cum s-a intamplat din 90 incoace in toata Romania. Ar fi pacat ca Sectorul 1 sa nu beneficieze de realizarile in infrastructura vizibile peste tot in Romania, mai ales in zona de sud, realizari exceptionale ale politicienilor dedicati serviciului public din ultimi 30 de ani. Se vorbeste (cica sunt si dovezi) ca s-ar fi furat voturi la aceste alegeri. Oamenii nu inteleg ca pentru binele suprem tre sa risti un pic. Ce conteaza cateva mii de voturi furate cand viitorul arata asa de bine?”, a scris Chirila pe Facebook.
Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Eduard Hellvig, il felicita pe fostul sau consilier din cadrul institutiei, George Tuta, pentru alegerea ca primar al Sectorului 1. ”La cum il stiu, va fi un primar bun si incapatanat”, afirma el.
”Il felicit pe fostul meu coleg, George Tuta. La cum il stiu, va fi un primar bun si incapatanat”, a scris, sambata, pe reteaua X, Eduard Hellvig, mentionand ca va reveni asupra acestui subiect ulterior.
Liberalul George Tuta i-a transmis primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, solicitarea oficiala de a demara procesul de preluare a mandatului, lucru care se va intampla in toamna. El a spus ca va cere ”crearea unei echipe de tranzitie, formata din persoane din primarie si din specialisti din echipa mea, care sa asigure preluarea din mers a dosarelor principale, a calendarelor prevazute, a cheltuielilor angajate, a proiectelor care se finalizeaza, cu accent pe legalitate si eficienta”.
Rezultatul final inregistrat la AEP, dupa finalizarea verificarii sectiilor, este George Tuta – 35.910 de voturi si Clotilde Armand – 35.237 de voturi, potrivit PNL, aminteste news.ro.
In varsta de 39 de ani, George Tuta este in prezent deputat. Recent, el declara la Euronews Romania, ca nu regreta ”nicio clipa” ca a lucrat in SRI, fiind consilier al directorului Eduard Hellvig. El spunea ca a lucrat cu Hellvig si in Parlament, si la Ministerul Dezvoltarii si in cadrul PNL si ca a plecat din SRI din motive personale, afirmand insa ca nu regreta nici ca a lucrat alaturi de Eduard Hellvig, nici ca a plecat din SRI. El explica faptul ca nu a avut o munca operativa, ci una administrativa.