A reaparut groapa din Slanic dupa ce a fost „reparata”. Fisurile s-au extins catre un bloc – VIDEO
Craterul din Slanic Prahova, „reparat” in luna mai a acestui an, a reaparut si pune in pericol un bloc din vecinatate precum si alte locuinte.
Conform imaginilor postate de localnicii din Slanic, groapa a revenit astazi dupa ce a fost „reparata”. Fisurile s-au extins catre bloc.
Pompierii s-au prezentat la fata locului.
A reaparut groapa din Slanic dupa ce a fost „reparata” pic.twitter.com/Q2w3S9iGt8
— aktual24.ro (@ak24ro) August 12, 2024
Autoritatile au dat publicitatii, in luna mai, un raport preliminar in cazul surparii unei zone din centrul orasului Slanic.
„Ca urmare a solicitarii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, echipele Institutului Geologic al Romaniei (IGR) si Institutului National de Cercetare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) s-au deplasat in data de 27.04.2024 in zona surparii de teren produse pe data de 25.04.2024 pe strada 23 August, Oras Slanic, Judet Prahova.
Cercetarile geofizice integrate (electrometrie si analiza miscarilor pe verticala din datele satelitare disponibile) au pus in evidenta o tendinta generala de tasare, la nivelul a 3-4 mm anual.
Dupa efectuarea primului set de investigatii echipa IGR s-a deplasat in zona afectata pentru a identifica modificarile intervenite ca urmare a surparii accelerate. Dupa evaluarea situatiei si prelevarea, respectiv analiza unor probe de apa din zona afectata, dar si din sursele de apa adiacente s-a constatat o crestere a debitului de apa care a accentuat surparea (posibil ca urmare a avansarii degradarii retelei conductelor din zona).
Prabusirea unei portiuni din strada 23 August din localitatea Slanic, judetul Prahova este probabil efectul actiunii apei care circula prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt si spala agregatul care il sustine. Apa respectiva poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activitatii antropice:
• Apa provenita din precipitatii, din acviferele de adancime mica sau din scurgerile de pe versanti.
• Apa care circula pe vaile formate de circulatia apei pe acoperisul masivului de sare.
• Apa provenita din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orasenesti de apa sau canalizare.
Surparea de teren din orasul Slanic Prahova nu este datorata unei activitati seismice, iar in urma masuratorilor seismice efectuate cu statii portabile nu s-au inregistrat microseisme datorate activitatilor naturale.
De asemenea, masuratorile de rezistivitate electrica arata faptul ca surparea actuala nu pare a fi cauzata de fenomene de mare adancime legate de prezenta masivului de sare”, se arata in raport.
Adancimea craterului format prin surparea strazii 23 August din orasul prahovean Slanic este de minimum 15 – 18 metri, a afirmat, joi, prefectul Emil Draganescu, acesta precizand ca inca un bloc va fi evacuat, iar perimetrul de siguranta a fost extins.
Momentul in care un stalp este inghitit de crater a fost filmat de catre o persoana care locuieste care in apropiere.
Momentul in care un stalp este inghitit de craterul din Slanic pic.twitter.com/oF8U3WCC2M
— aktual24.ro (@ak24ro) May 2, 2024
„Daca in prima zi nu am vazut nicio gaura si acum vedem una cu diametrul de cinci metri, estimati si dumneavoastra… Ea progresiv se extinde in fiecare moment. (…) Erau 2 metri si 20 (adancime – n.r.) ce vedeam noi, pentru ca inca aveam asfaltul care nu fusese spart complet. Acum stim ca ne aflam pe o groapa”, a declarat atunci presei prefectul, adaugand ca adancimea craterului „este undeva la minim 15 – 18 metri”.