A taiat pensiile speciale si a fost dat afara. Fost ministru al Muncii: „Pensiile speciale sunt ca raia. Urmeaza sa apara inca 500.000 de pensionari speciali”

politica

Mihai Seitan este singurul ministru al Muncii care a reusit sa elimine cu totul pensiile speciale. S-a intamplat in 2010, insa a fost apoi dat afara dupa ce institutiile de forta, din randul carora urmau sa provina beneficiarii de pensii speciale, au forta schimbarea sa. Ulterior, PSD a reinfiintat pe pensiile speciale.

Mihai Seitan a fost ministru al Muncii in Cabinetul Boc, intre 2009-2010. El fost schimbat din functie, dupa ce a taiat pensiile speciale, in septembrie 2010, odata cu o remaniere guvernamentala.

Intr-un interviu pentru Adevarul, Seitan a explicat cat de mare este puterea beneficiarilor de pensii speciale.

„Multi dintre cei care primeau pensii speciale au fost nemultumiti. Ca atare, multi dintre pensionarii din Armata si din alte zone, in special cele de forta, cu influenta in sistemul politic, au reusit sa se intoarca la legile vechi ale lor, cu pensii speciale, cu bani de la bugetul de stat, fara contributii, ba chiar mai avantajoase decat cele dinainte.

In plus, foarte multe alte categorii sociale au considerat ca si ele pot obtine acest lucru si, ca atare, au aparut pensiile parlamentarilor – care nu erau inainte –, ale functionarilor publici parlamentari, care sunt ‘mai functionari’ publici decat altii, ale primarilor si consilierilor judeteni, pensiile de la Curtea de Conturi, ale lucratorilor din justitie, pe langa magistrati etc. Tot ce s-a putut din zona de forta. Urmeaza, probabil, si altele, pentru ca asta e ca raia! Se ia!

Vreau sa subliniez un lucru: problema ca oamenii acestia primesc pensii care sunt calculate pe sisteme diferite – care dupa cum a dorit –, care nu au legatura cu contributia, ca oamenii acestia nu platesc sau platesc foarte putin fata de ce obtin ca pensie nu a avut efect numai asupra bugetului de stat, care trebuie sa acorde sume mari in acesta directie. Sa nu uitam un lucru: nu sunt doar 200.000-300.000 de oameni care primesc astfel de pensii. Sunt inca vreo 500.000 activi, care nu platesc contributie, urmand sa obtina o astfel de pensie. Sa nu va inchipuiti ca militarii sunt numai pensionari. Ei tot vin si tot ies la pensie.

Politistii si alte categorii sociale care obtin astfel de pensii, la fel. Toti acestia nu platesc sau platesc o contributie nelegata de valoarea pensiei pe care o primesc dupa iesirea din activitate. Plus ca au si o varsta de pensionare mai mica. In afara faptului ca ies si mai devreme din activitate. Oameni in putere obtin o pensie, in conditiile in care pensia este dedicata celor care nu pot sa mai lucreze de la o varsta in sus. Aceasta este toata diferenta. Nu se intelege ce este pensia, iar sistemul acesta este speculat nerusinat de foarte multi care-l exploateaza in ideea sociala, a preferintelor, a obtinerii unor beneficii pentru unii si pentru altii. Mai mult politice”, a declarat fostul ministru.

El a explicat cum au ajuns magistratii la pensii de 20.000 de lei.

„Sunt magistrati care au 5.000-6.000 de lei pensie pe ce au contribuit, dar pensia lor totala este 20.000 de lei. (rade) E clar ca nu doresc sa piarda asemenea diferenta! Daca lucrurile ar fi continuat asa cum au fost ele asezate in Legea 263, toti ar fi primit niste pensii peste un anumit nivel minim si ar fi crescut pensia prin ridicarea bazei, nu prin varfuri. Ceea ce era un lucru mai bun pentru ca insemna un castig pentru societate, nu pentru niste alesi ai ei”, a subliniat Seitan.

„Pensia trebuie sa fie o suma de bani pe care o obtii lunar, in momentul in care implinesti o varsta la care se presupune ca nu mai poti sa lucrezi si, ca atare, ca sa poti trai, trebuie sa ai acesti bani. Banii acestia ii pui deoparte in toata perioada de viata activa depunand o contributie. Contributia aceasta iti deschide dreptul la o pensie cu atat mai mare, cu cat contributia este mai mare. Asta este logica sistemului. Pensia nu inseamna niciodata o sinecura, ea e intotdeauna rezultatul unui sistem economic, financiar. Nici macar n-are legatura cu functiile. Pensia are legatura cu salariile. Atat”, a mai aratat fostul ministru al Muncii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: