Academia PSD-ista a Oamenilor de Stiinta sustine ca a avut „8 premianti Nobel in randurile sale”. Reactie violenta la initiativa USRPLUS de desfiintare a acestei „academii”

politica

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania isi exprima surprinderea fata de initiativa legislativa de desfiintare a acestui for si protesteaza impotriva „calomnierii si discriminarii” institutiei, considerand ca „argumentele care fundamenteaza acest gest politic sunt abuzive si nu corespund adevarului”.

Intr-un comunicat transmis joi se mentioneaza ca „initiativa de desfiintare a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania exprima un proiect pur politic, care uzeaza de argumente straine adevarului si domeniului cercetarii stiintifice, intemeiat doar pe judecati de „valoare” nule si neavenite, vehiculate insistent in mediul public, intr-un fel de rechizitoriu colectiv, sustinut prin definitii calomnioase”.

Institutia transmite ca face parte din istoria contemporana a tarii, cu o vechime de aproape un secol, fiind infiintata la 29 martie 1935 sub numele Academia de Stiinte din Romania de un grup de savanti romani, in frunte cu profesorul doctor Constantin Angelescu, eminent medic, cercetator, dar si om politic al tarii, ministrul liberal al instructiunii publice si al cultelor.

„Inca de la infiintare, ASR a cuprins in randurile sale mari personalitati ale stiintei si culturii romanesti, creatori de scoli stiintifice, precum si ale stiintei mondiale, intre care opt premianti Nobel (membri de onoare). Dupa caderea regimului comunist, institutia functioneaza ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, prin Legea nr. 31 din 15 ianuarie 2007, in calitate de „continuator si unic legatar” al Academiei de Stiinte din Romania. Aceasta lege – care consacra o „sinecura a PSD” – a fost initiata de d-nul Radu Campeanu, presedintele PNL, a fost aprobata de cele doua camere ale Parlamentului in cvasi-unanimitate, avand si avizul scris al presedintelui Academiei Romane, in perioada cand prim-ministru era d-nul Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu”, mai arata sursa citata.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania precizeaza ca este, prin Statut si prin intreaga activitate, o institutie apolitica, neavand legatura cu niciun partid.

„Optiunile politice ale unora dintre putinii membrii AOSR care activeaza in diverse partide din Romania, si nu intr-unul singur – un drept garantat prin Constitutie – nu angajeaza institutia. Prin urmare, AOSR nu este o „uzina de sinecuri” a unui anumit partid politic, asa cum calomnios se afirma in argumentarea politica a initiativei de desfiintare.

Domnii Ion Iliescu si Teodor Melescanu nu au fost membri fondatori ai AOSR, nu au participat la nicio manifestare a Academiei noastre si nu au primit nicio indemnizatie de membru, nefiind, practic, legati de aceasta Academie. Doamna profesor Ecaterina Andronescu este membru al Academiei noastre datorita activitatii sale stiintifice de exceptie (peste 300 de lucrari publicate in reviste internationale cu factor de impact si peste 4.900 de citari in baza internationala Google Academic)”, mai transmite AOSR.

Activitatea stiintifica a AOSR este una complexa, desfasurata in cadrul Programului anual de cercetare-dezvoltare, mentioneaza sursa citata.

„Acest Program a cuprins in anul 2019, inainte de suspendarea finantarii institutiei prin decizie politica, 23 de proiecte, peste 40 de articole cotate ISI sau indexate BDI. Valoarea activitatii stiintifice desfasurate in Academia Oamenilor de Stiinta din Romania este atestata si de situarea institutiei pe un onorant loc 9 intre institutiile de cercetare din Romania in prestigiosul clasament international SCIMAGO – Elsevier (…), prin care sunt evaluate si ierarhizate din punctul de vedere al performantei universitatile si institutele de cercetare ale lumii, si este in principal bazata pe evaluarea vizibilitatii SCOPUS (…), unde oricine poate constata ca AOSR figureaza cu peste 11.000 de citari in perioada 2009-2021”, arata institutia.

AOSR este pe locul 794 in aceasta ierarhie, iar Academia Romana pe locul 676.

„Suspendarea finantarii de la bugetul de stat prin decizie politica, incepand cu anul 2020 si continuand si in acest an, reprezinta o lovitura data institutiei, care pune in joc insasi existenta acesteia. Neconstitutionalitatea acestui demers a fost confirmata si de Curtea Constitutionala a Romaniei, care, prin hotararea sa de astazi, 24 iunie a.c., a decis ca art. 38 al Legii bugetului din acest an, prin care se elimina finantarea AOSR de la bugetul de stat, este neconstitutional si trebuie eliminat”, se mentioneaza in comunicat.

AOSR apreciaza ca Academia Romana nu are niciun amestec in acest demers „nedemn” si nu are nevoie de patrimoniul acestei institutii.

„Academia Oamenilor de Stiinta din Romania isi exprima indignarea si revolta fata de modul tendentios, in esenta calomnios si denigrator, in care este abordata institutia si protesteaza cu fermitate impotriva acestui tratament discriminatoriu, construit pe argumente false, care incalca si sfideaza orice reguli ale corectitudinii politice”, mai arata sursa citata.

Parlamentarii USR PLUS Cristi Berea si Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o initiativa de desfiintare a Academiei Oamenilor de Stiinta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: