Daca ambitia vietii dumneavoastra este sa deveniti foarte, foarte bogati, ar trebui sa incercati sa intrati in afacerea producerii de endohedral fullerenes, cel mai scump material din lume, potrivit Science Alert.
Oamenii de stiinta de la universitatea Oxford din Marea Britanie au anuntat ca un laborator secundar numit Designer Carbon Materials a inceput sa produca endohedral fullerenes si ca a vandut recent prima mostra din acest material cu 32.000 de dolari pentru 200 de micrograme (1 microgram = o milionime dintr-un gram), aproximativ o cincisprezecime din greutatea unui fulg de zapada, sau o treime din greutatea unui fir de par uman.
Descoperite in 1985, endohedral fullerenes sunt niste nanostructuri sferice de carbon ce contin o „cusca” rezistenta de fullerene formata din 60 de atomi de carbon, in care sunt inchisi atomi nemetalici sau molecule simple, precum nitrogen, fosfor si heliu. Aceste lucruri nu sunt doar curiozitati extrem de scumpe, atunci cand contin atomi de nitrogen, avand capacitatea de a schimba modul in care masuram timpul, datorita duratei marite a rotirii electronilor.
Oamenii de stiinta investigheaza in acest moment posibilitatea de a folosi acest material in ceasurile atomice, cele mai precise instrumente de masurare a timpului, iar echipa de la Oxford se asteapta ca in viitor materialul sa poata fi folosit pentru a fabrica o mare varietate de dispozitive mai precise ca oricand. Asta pentru ca endohedral fullerenes are potentialul de a micsora ceasurile atomice de la marimea unui dulap, la cea a unui microchip, astfel existand posibilitatea de a fi instalate in telefoane sau integrate in dispozitive GPS. Daca reusim sa ne dam seama cum putem face asta, spune Doug Bolton de la The Independent, am putea avea dispozitive GPS cu o acuratete de 1 millimetru, lucru extrem de impresionant daca ne gandim ca GPS-urile actuale au o acuratete de la 1 la 5 metri.
„Momentan, ceasurile atomice sunt de dimensiunea unei camere. Endohedral fullerenes ar putea face ca un astfel de ceas sa poata functiona pe un chip ce poate fi integrat in telefonul mobil”, spune Lucius Cary, director al fondului SEIS pentru Tehnologie din cadrul universitatii Oxford, entitate ce detine o mica parte din Designer Carbon Materials. „Vor axista multe aplicatii pentru aceasta tehnologie”, a adaugat acesta. „Cea mai evidenta dintre ele este controlarea vehiculelor autonome. Daca doua masini vin una spre cealalta pe un drum de tara, nu e de ajuns sa stii unde se afla acestea pe o raza de doi metri, dar cand vine vorba de 1 milimetru, sigur e de ajuns”.
Singurul material de pe Pamant care ar putea rivaliza cu pretul astronomic al endohedral fullerenes este antimateria, pe care NASA a evaluat-o la 61 de trilioane de dolari per gram, insa deocamdata nimeni nu produce antimaterie pentru a o comercializa.
Suntem totusi inca departe de mini ceasuri atomice integrate in dispozitive portabile, insa fondatorul Designer Carbon Materials, Kyriakos Porfyakis, a declarat ca echipa de cercetatori americani si britanici care a cumparat prima mostra de endohedral fullerenes lucreaza intens la asta.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…