Acord cu SUA: Dupa 14 ani, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a ajuns in Australia un om liber

externe

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a primit un bun venit plin de entuziasm in Australia, miercuri, dupa ce a pledat vinovat pentru incalcarea legii americane privind spionajul intr-un acord care incheie o batalie juridica lunga de 14 ani, potrivit Reuters.

Assange a coborat dintr-un avion privat pe aeroportul din Canberra imediat dupa ora 19:30 ora locala, salutand presa care il astepta si aplaudandu-i pe sustinatorii prezenti inainte de a-si saruta cu pasiune sotia. Si-a imbratisat tatal inainte de a intra in cladirea terminalului impreuna cu echipa sa juridica.

Assange nu a vorbit public de cand a fost eliberat si nu a aparut la o conferinta de presa a Wikileaks, tinuta la un hotel din Canberra, unde sotia sa, Stella, a spus ca este prea devreme pentru a spune ce va face sotul ei in continuare. „Julian are nevoie de timp pentru a-si reveni, pentru a se obisnui cu libertatea. Vreau ca Julian sa aiba acel spatiu pentru a redescoperi acea libertate”, a spus ea, adaugand ca este convinsa ca sotul ei va fi iertat intr-o zi.

Premierul Australiei Anthony Albanese, care a facut lobby multi ani pentru eliberarea lui Assange, a declarat ca a vorbit cu el la telefon dupa ce avionul sau a aterizat. „Am avut o discutie foarte calda cu el in aceasta seara, a fost foarte generos in laudele sale fata de eforturile guvernului australian. Guvernul australian sustine cetatenii australieni, asta facem”, a declarat Albanese intr-o conferinta de presa.

Sosirea lui Assange in Australia pune capat unei perioade in care a petrecut mai mult de cinci ani intr-o inchisoare de inalta securitate britanica si sapte ani in azil la ambasada Ecuadorului din Londra, luptandu-se cu extradarea in Suedia din cauza acuzatiilor de agresiune sexuala si in SUA, unde s-a confruntat cu 18 acuzatii penale. Aceste acuzatii au fost formulate in urma lansarii de catre WikiLeaks in 2010 a sute de mii de documente militare americane clasificate despre razboaiele Washingtonului din Afganistan si Irak – unul dintre cele mai mari incidente de securitate din istoria SUA.

In timpul unei audieri de trei ore care a avut loc la Saipan, teritoriu al Statelor Unite ale Americii, Assange a pledat vinovat pentru o acuzatie de conspiratie pentru obtinerea si divulgarea unor documente clasificate de aparare nationala, dar a spus ca a crezut ca Primul Amendament din Constitutia SUA, care protejeaza libertatea de exprimare, ii protejeaza activitatile.

„Lucrand ca jurnalist, mi-am incurajat sursa sa furnizeze informatii despre care se spunea ca sunt clasificate pentru a putea publica acele informatii. Am crezut ca Primul Amendament a protejat aceasta activitate, dar accept ca a fost… o incalcare a legii spionajului”, a spus el instantei.

Judecatoarea Ramona V. Manglona i-a acceptat recunoasterea vinovatiei, mentionand ca guvernul SUA a indicat ca nu a existat nicio victima in urma actiunilor lui Assange. De asemenea ea i-a urat lui Assange, care implineste 53 de ani pe 3 iulie, la multi ani.

In timp ce guvernul SUA l-a considerat pe Assange nesabuit pentru ca i-a pus agentii in pericol de a fi raniti prin publicarea numelor lor, sustinatorii sai l-au salutat ca pe un erou pentru promovarea libertatii de exprimare si dezvaluirea crimelor de razboi.

„Credem cu tarie ca Assange nu ar fi trebuit niciodata sa fie acuzat in temeiul Legii Spionajului, find angajat intr-un exercitiu in care jurnalistii se angajeaza in fiecare zi”, a declarat avocatul sau american, Barry Pollack, reporterilor in afara tribunalului. El a spus ca munca WikiLeaks va continua.

Avocatul australiano-britanic al lui Assange, Jennifer Robinson, a multumit guvernului australian pentru eliberarea lui Assange. Tatal sau, John Shipton, a declarat pentru Reuters ca se simte usurat.

„Este extraordinar ca Julian poate veni acasa, in Australia, sa-si vada familia in mod regulat si sa faca lucruri obisnuite”, a spus Shipton in Canberra, unde isi astepta fiul.

Assange a acceptat sa pledeze vinovat pentru o singura acuzare penala, potrivit dosarelor de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Insulele Mariane de Nord.

Teritoriul SUA din Pacificul de Vest a fost ales din cauza refuzului lui Assange de a calatori in SUA continentale si pentru apropierea de Australia, au spus procurorii.

Politicienii din Australia care au facut campanie pentru eliberarea sa si-au exprimat ingrijorarea cu privire la pledoaria de vinovatie pe teritoriul SUA, spunand ca este un jurnalist care a fost condamnat pentru ca si-a facut meseria. „Acesta este un precedent cu adevarat alarmant. Este genul de lucru la care ne-am astepta intr-o tara autoritara sau totalitara”, a spus Andrew Wilkie, un parlamentar independent care a condus un grup parlamentar care a pledat pentru eliberarea lui Assange.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: