Actiune de curatenie pe Everest. Unsprezece tone de gunoi, patru cadavre si un schelet adunate de pe varfurile din Himalaya

externe

Armata nepaleza a anuntat ca a indepartat anul acesta unsprezece tone de gunoi, patru cadavre si un schelet de pe Muntele Everest si alte doua varfuri din Himalaya, potrivit BBC.

Militarilor le-au trebuit 55 de zile pentru a recupera gunoiul si cadavrele din muntii Everest, Nuptse si Lhotse.

Se estimeaza ca peste cincizeci de tone de deseuri si peste 200 de cadavre acopera Everestul.

Armata a inceput sa efectueze o curatare anuala a muntelui, care este adesea descris ca fiind cea mai inalta groapa de gunoi din lume, in 2019, cand au inceput sa creasca ingrijorarile legate de supraaglomerare si alpinistii care stau la coada in conditii periculoase pentru a ajunge in varf.

In acesti cinci ani au fost colectate 119 tone de gunoi, 14 cadavre umane si cateva schelete, a declarat armata.

In acest an, autoritatile si-au propus sa reduca gunoiul si sa imbunatateasca salvarile obligandu-i pe alpinisti sa poarte dispozitive de urmarire si sa-si aduca inapoi propriile excremente.

In viitor, guvernul intentioneaza sa creeze o echipa speciala care sa monitorizeze gunoiul si de asemenea sa investeasca mai multi bani pentru colectarea acestuia, a declarat pentru BBC Rakesh Gurung, directorul pentru alpinism din cadrul Departamentului de Turism al Nepalului.

Pentru sezonul de alpinism de primavara care s-a incheiat in mai, guvernul a eliberat permise pentru 421 de alpinisti, in scadere fata de un record de 478 de anul trecut. Acest numar nu include si ghizii nepalezi. In total, aproximativ 600 de persoane au urcat pe munte in acest an.

Anul acesta, opt alpinisti au murit sau au disparut, fata de 19 anul trecut.

Britanicul Daniel Paterson si ghidul sau nepalez, Pastenji Sherpa, se numara printre cei disparuti dupa ce au fost loviti de gheata cazuta pe 21 mai. Familia lui Paterson a inceput o strangere de fonduri pentru a angaja o echipa de cautare, dar pe 4 iunie a anuntat ca recuperarea „nu este posibila in acest moment” din cauza locatiei si pericolului operatiunii.

Potrivit lui Gurung, numarul de permise a fost mai mic in acest an din cauza situatiei economice globale, eliberarea de permise si de catre China si alegerile nationale din India care au redus numarul de alpinisti din acea tara.

Numarul de permise va scadea probabil mai mult dupa ce Curtea Suprema din Nepal a ordonat guvernului sa limiteze permisele. Ordinul preliminar nu a stabilit un numar maxim.

Guvernul va colabora cu experti pentru a determina care ar fi un numar sigur de alpinisti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: