Actiune diversionista. Serban Nicolae a depus un proiect toxic de lege pentru votul din diaspora
Senatorul PSD Serban Nicolae a depus un proiect legislativ care prevede infiintarea de sectii noi de votare si instituirea de liste electorale permanente in diaspora, „pentru evitatea aglomerarii la sectiile de vot”. Insa proiectul lui Nicoale face si mai complicat procesul de votare, intrucat romanii care nu sunt inscrisi pe listele permanente trebuie sa depuna la sectiile de votare declaratii pe proprie raspundere ca nu au mai votat si in alta parte.
Proiectul lui Serban Nicolae pare mai degraba menit sa saboteze alte initiative cu adevarat eficiente, cum ar fi votul electronic sau votul prin corespondenta.
Propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Serban Nicolae instituie reguli specifice exercitarii dreptului de vot pentru cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si pentru angajatii reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei din strainatate, pentru a vota la referendumul national, pentru alegerea presedintelui Romaniei si a Parlamentului European, conform Mediafax.
Astfel, „cetatenii mentionati voteaza pe liste permanente in sectiile organizate potrivit dispozitiilor legale aplicate sectiilor de vot constituite pe teritoriul Romaniei. Identificarea si inscrierea pe listele electorale permanente se face pe baza informatiilor obtinute de la Ministerul Afacerilor Interne in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate de la Ministerul Afacerilor Externe pentru personalul diplomatic si consular si de la autoritatile publice competente din statele de rezidenta in cazul celorlalte persoane. Persoanele inscrise pe listele electorale permanente in strainatate sunt in mod corespunzator radiate din listele electorale permanente din Romania”, potrivit initiativei.
De asemenea, „Guvernul si Autoritatea Electorala permanenta au obligatia de a lua masuri in mod corespunzator pentru redimensionarea sau dupa caz reducerea numarului pentru sectiile de votare organizate pe teritoriul Romaniei”.
Proiectul legislativ mai prevede ca „cetatenii romani aflati in afara teritoriului Romaniei si care nu intra in categoriile prevazute (cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si angajatii reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei din strainatate) voteaza pe liste suplimentare. Aceste persoane depun inainte de primirea buletinului de vot o declaratie tip pe proprie raspundere prin care certifica faptul ca nu au mai votat in ziua respectiva si ca se afla in afara teritoriului Romaniei cu caracter temporar pentru pentru o perioada ce nu depaseste 20 de zile”.
Serban Nicolae sustine necesitatea acestor modificari, in contextul in care la ultimele alegeri, cele din 26 mai pentru Parlamentul European, s-au inregistrat aglomerari la sectiile de vot din strainatate.
„Alegerile pentru Parlamentul European din anul curent au accentuat o disfunctionalitate administrativa aparuta deja cu cativa ani in urma dar neremediata pana in prezent. S-au inregistrat aglomerari la unele dintre sectiile de votare organizate in afara tarii unde exista comunitati semnificative de cetateni romani cu drept de vot cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Aceste aglomerari au dus in final la imposibilitatea exercitarii dreptului de vot de catre toti cei prezenti la sectia de votare. (…) Numarul total al alegatorilor romani nu s-a modificat semnificativ insa s-a produs o deplasare importanta de votanti in afara Romaniei, nu cu caracter temporar sau incidental de scurta durata, ci cu caracter cvasi-permanent. Se impune ca si pentru acesti votanti sa avem proceduri similare celor aplicate pe teritoriul Romaniei”, potrivit expunerii de motive.
El precizeaza ca, noutatea adusa de initiativa acestuia „este data pe de o parte de instituirea de sectii suplimentare de votare dupa regulile aplicabile celor organizate pe teritoriul Romaniei – o sectie arondata unei comunitati compacte de 1.500 – 2.000 cetateni cu drept de vot – si pe de alta parte de identificarea localurilor fezabile organizarii de sectii si repartizarea geografica a acestora cu consultarea asociatiilor cetatenilor romani si organizatiilor teritoriale ale partidelor politice romanesti legal constituite cu sprijinul autoritatilor publice si cu respectarea organizarii administrativ teritoriale de pe teritoriul statelor vizate”.
Propunerea legislativa privind unele masuri pentru asigurarea exercitarii dreptului de vot in afara teritoriului Romaniei a fost inregistrata la Senat, ca prim for sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala.