Activista PSD Codruta Cerva le cere minerilor sa vina iar la Bucuresti: „Sa-i scoata in suturi din Guvern, asa nu se mai poate”

politica

Activista PSD Codruta Cerva, invitata zilnic la Romania TV, ii indeamna pe minerii din Valea Jiului sa vina din nou la Bucuresti si sa rastoarne violent guvernul. „Chiar ar trebui sa vina minerii in Bucuresti, pentru ca asa nu se mai poate!! Meritati sa fiti scosi din Guvernul Romaniei, in suturi!!”, afirma Cerva.

„Minerii din Valea Jiului, din mina Lupeni s-au blocat in mina si protesteaza!! Sunt peste 100 de mineri blocati in mina, revoltati de masurile de austeritate luate de guvernul AUSTERITATII!! Iar cetatenii din Lupeni sunt alaturi de mineri si au iesit in strada cu masinile si claxoneaza!! Sa va fereasca Dumnezeu, USR-istilor si PNL-istilor, sa vina minerii in Bucuresti, din nou!! Dar stiti ceva!? Chiar ar trebui sa vina minerii in Bucuresti, pentru ca asa nu se mai poate!! Meritati sa fiti scosi din Guvernul Romaniei, in suturi!!”, a scris Cerva pe Facebook.

Mesajul activistei PSD a primit peste 800 de like-uri. Numerosi pesedisti au cerut si si venirea minerilor.

Patru oameni au fost declarati morti oficial si peste 1.300 au fost raniti in timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, cea ma sangeroasa dintre mineriade.

Procurorii militari au refacut sirul evenimentelor si acele zile si sustin ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti. Acestia militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac au fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a 4 persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Conform hotararii luate de presedintele CPUN, prim-ministrul, viceprim-ministrul, conducatori ai institutiilor de forta, precum si de persoane din conducerea FSN, in Piata Universitatii au fost adusi muncitori de la Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti, coordonati de directorul acesteia. Muncitorii s-au manifestat violent, agresand fizic persoanele intalnite in zona Institutului de Arhitectura, dupa care au ocupat Piata Universitatii impreuna cu fortele de ordine, pentru a impiedica revenirea manifestantilor.

Actiunile intreprinse de autoritatile statului au generat o riposta violenta din partea opozantilor, astfel ca au fost incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Romane si SRI.

Procurorii mai arata ca fortele de ordine au facut uz de arma cu munitie de razboi, in aceste imprejurari fiind impuscate mortal 4 persoane iar alte 3 fiind ranite, de asemenea, prin impuscare.

Represiunea autoritatilor a continuat in zilele de 14 si 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfasurat impreuna cu minerii si muncitorii din mai multe judete ale tarii, care devenisera o adevarata forta de ordine, paralela cu cele recunoscute si organizate potrivit legii.

In acest context, minerii adusi in Bucuresti au devastat sediile partidelor politice nou infiintate sau reinfiintate dupa Revolutia din decembrie 1989 si care se aflau in opozitie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucurestiului si alte persoane avand legatura cu manifestatiile din Piata Universitatii, imaginile cu actele de violenta comise de mineri pe strazile orasului fiind mediatizate in intreaga lume.

Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: