Activitatea Avocatului Poporului ar putea fi monitorizata de Bruxelles. USR PLUS, solicitare catre Comisia Europeana

politica

Europarlamentarul Ramona Strugariu (USR PLUS) a anuntat, vineri, ca va solicita Comisiei Europene sa monitorizeze si activitatea Avocatilor Poporului din statele UE in cadrul monitorizorii cu privire la indeplinirea standardelor privind statul de drept.

„Pregatesc o scrisoare catre comisarii europeni in care vreau sa solicit ca activitatea Avocatilor Poporului din statele membre sa fie inclusa in dimensiunea de monitorizare, in cadrul Raportului anual cu privire la statul de drept. Voi cauta sustinere cat mai larga pentru aceasta idee si sunt convinsa ca o voi gasi.

Avocatul Poporului este o institutie foarte importanta. Felul in care functioneaza este relevant pentru echilibrul puterilor si statul de drept. A venit momentul sa avem si o forma de monitorizare coerenta, la nivel european, pentru aceasta functionalitate”, anunta Ramona Strugariu.

Statele membre UE care nu respecta statul de drept risca sa piarda accesul la fonduri europene. Dupa cinci runde de negocieri, Parlamentul si Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, in urma cu o saptamana, in privinta unui mecanism de conditionalistate ce urmeaza sa fie implementat odata cu urmatorul buget multianual, cel pentru perioada 2021-2027.

Uniunea Europeana vrea ca in acest fel sa protejeze bunastarea comuna de efectele incalcarilor statului de drept, precum coruptia. Comisia Europeana este cea care va monitoriza si va propune sanctionarea statelor.

Intelegerea a fost anuntata si de Comisia pentru Control Bugetar a PE pe contul sau de Twitter: „Avem un acord!”.

Eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa (Grupul PPE), unul dintre raportorii PE in acest dosar, a scris pe Twitter: „Parlamentul European si presedintia germana a Consiliului UE au ajuns la un acord istoric pentru UE”.

„Am reusit sa obtinem conditionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept in tarile membre. Scopul nostru era un mecanism eficient, iar acum l-am indeplinit”, a adaugat el.

„Nu am facut compromisuri cu privire la valori: ne-am asigurat ca statul de drept este vazut in contextul tuturor valorilor UE consacrate in tratate, precum independenta sistemului judiciar. Fiecare incalcare a statului de drept va fi acoperita de mecanism, de la incalcari individuale la incalcari sistemice sau recurente pentru care nu a existat pana acum niciun mecanism ”, a mai spus Sarvamaa, potrivit unui comunicat de presa.

„Pentru noi a fost vital ca beneficiarii finali sa nu fie pedepsiti pentru faptele gresite ale guvernelor lor si sa primeasca in continuare fonduri care le-au fost promise si pe care se bazeaza, chiar si dupa declansarea mecanismului de conditionalitate. Putem spune cu mandrie ca am obtinut un sistem puternic care sa le garanteze protectia ”, a spus co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania)

„Cetatenii europeni se asteapta ca noi sa conditionam plata fondurilor UE cu respectarea statului de drept. Mecanismul convenit astazi face exact asta ”, a adaugat Gardiazabal Rubial.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: