Activitatea fabricilor din China se reduce din nou, cererea slaba afecteaza economia

externe

China, deflatie, preturi scazute, importuri, criza economica, prabusire

Activitatea manufacturiera din China s-a contractat pentru a patra luna consecutiv in ianuarie, a aratat miercuri un sondaj oficial privind fabricile, sugerand ca acest sector si economia in general se straduiesc sa isi recapete impulsul la inceputul anului 2024, relateaza Reuters.

Indicele oficial al managerilor de achizitii (PMI) a crescut la 49,2 in ianuarie, de la 49,0 in decembrie, impulsionat de o crestere a productiei, dar inca sub pragul de 50 care separa cresterea de contractie. Acesta a fost in concordanta cu prognoza mediana de 49,2 intr-un sondaj Reuters.

Datele ofera prima imagine oficiala a modului in care a inceput noul an pentru a doua economie a lumii, dupa o redresare post-COVID mai slaba decat se astepta.

Cifrele sunt, de asemenea, afectate de Anul Nou Chinezesc, care va cadea pe 10 februarie in acest an, deoarece fabricile ar putea inchide mai devreme si trimite lucratorii acasa inainte de sarbatoare.

„Economia nu reuseste sa-si revina, deoarece presiunea deflationista persista”, a declarat Zhiwei Zhang, economist sef la Pinpoint Asset Management, si se asteapta ca banca centrala a Chinei sa reduca ratele in prima jumatate a anului pentru a stimula cererea interna.

Subindicele de noi comenzi din ianuarie a fost de 49,0, contractandu-se pentru a patra luna, potrivit sondajului NBS. Cererea externa slaba a afectat, de asemenea, activitatea manufacturiera, indicele comenzilor noi la export fiind de 47,2, contractandu-se pentru a zecea luna consecutiv.

Pentru a stimula cresterea economica, guvernatorul bancii centrale a Chinei, Pan Gongsheng, a anuntat in mod neasteptat, in cadrul unei conferinte de presa de saptamana trecuta, o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii ale bancilor. Autoritatile se confrunta cu o sarcina dificila in incercarea de a revigora economia in contextul declinului imobiliar, al riscurilor legate de datoriile autoritatilor locale, al presiunilor deflationiste si al cererii globale slabe.

China nu isi va publica obiectivul de crestere pentru 2024 pana in martie, dar se asteapta ca Beijingul sa mentina un obiectiv de crestere similar celui de anul trecut, de aproximativ 5%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: