Activitatea seismica bogata in Islanda anunta urmatoarea eruptie vulcanica
Peste 5.500 de cutremure mici au avut loc, in ultimele trei zile, in peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, ridicand perspectiva unei eruptii vulcanice, potrivit The Guardian.
Islanda, situata intre placile tectonice eurasiatica si nord-americana, printre cele mai mari de pe planeta, este un centru seismic si vulcanic, deoarece cele doua placi se misca in directii opuse.
Desi cutremure au loc zilnic in tara, cel mai recent roi a fost mai extins decat de obicei, a declarat vineri biroul meteorologic din Islanda (IMO).
„Aceste cutremure sunt un semn de avertizare, o parte dintr-o poveste pe termen mai lung si stim ca intram intr-o faza de acumulare pentru urmatoarea eruptie [vulcanica]”, a spus seful diviziei de servicii si cercetare a IMO, Matthew Roberts.
Cutremurele au avut loc la o adancime de pana la 5 kilometri si au fost cauzate de o acumulare de magma care a inmagazinat presiune si acum se indrepta incet spre suprafata Pamantului, a adaugat el.
La inceputul acestui an, un vulcan a erupt intr-o parte nelocuita a peninsulei Reykjanes dupa o intensa activitate seismica, al treilea astfel de eveniment din 2021 din regiunea aflata la sud-vest de capitala Reykjavik.
O a patra eruptie ar putea fi acum in curs de dezvoltare, a spus IMO, desi este dificil sa prezica momentul izbucnirilor vulcanice.
„Parerea mea ca om de stiinta care a urmarit aceasta activitate foarte indeaproape, este ca probabil va avea loc o eruptie in urmatoarele 12 luni”, a spus Roberts.
Cel mai puternic dintre cutremure a avut o magnitudine de 4,5, iar aproximativ 15 cutremure au fost la 3,0 sau mai puternice, a spus IMO. Cutremurele cu o magnitudine de peste 2,5 pot fi adesea resimtite de oameni, potrivit Universitatii Tehnologice din Michigan.
Grindavik, un oras de pescari cu aproximativ 2.000 de locuitori, este cel mai apropiat de activitatea seismica.