analize

Activitati subversive ale serviciilor speciale rusesti in Romania. Raport de la Kiev, nume grele: Dan Voiculescu, George Simion, Dan Puric, Cozmin Gusa, Diana Sosoaca

Un raport elaborat de Centrul pentru Reforma Apararii si agentia de presa Guildhall, prin care sunt investigate activitatile subversive ale serviciilor speciale rusesti, scoate in evidenta mai multe nume grele din Romania.

Dupa mai mult de un an si jumatate de la invazia pe scara larga a Rusiei, sprijinul pentru acordarea de asistenta Ucrainei in randul cetatenilor UE ramane destul de ridicat. Astfel, datele proiectului international Eurobarometru arata ca 64% dintre europeni sustin acordarea de asistenta militara si economica Ucrainei, iar 88% dintre respondenti sustin acordarea de ajutor umanitar.

In acelasi timp, in aproape fiecare tara a Uniunii Europene, exista forte politice si reprezentanti ai societatii civile care solicita in mod constant oprirea acestei asistente. Astfel de actiuni, care sunt similare cu agenda oficiala a guvernului rus, poarta semnele unor masuri speciale de influenta din partea serviciilor speciale rusesti si, prin urmare, merita o atentie speciala, se arata in raport, citat de Guildhall.

Iata numele politicienilor romani care apar in acest raport:

George Simion

Un adversar activ al acordarii de asistenta militara Ucrainei in Romania este partidul parlamentar de extrema dreapta AUR (Alianta pentru Unirea Romaniei), care s-a format initial pe asa-numita miscare „unionista” (miscarea pentru reunificarea Republicii Moldova cu Romania) si care are o lunga istorie de legaturi cu Federatia Rusa. De exemplu, in 2016, fondatorul partidului, omul de afaceri roman Marius Dorin Lulea, a primit un contract pe patru ani pentru restaurarea singurei cladiri din Romania care se afla in proprietatea oficiala a guvernului rus, Misiunea Comerciala Rusa (fosta cladire NKVD), si a investit banii in miscarea „unionista” mentionata anterior.

Calin Georgescu, care a fost propus de partid presedintelui Romaniei pentru functia de prim-ministru, a organizat vizite in Romania ale cunoscutului ideolog Alexander Dugin, unde acesta din urma a construit o retea de „prieteni ai Rusiei”. Iar ideologul partidului este un fost colaborator al Sputnik-ului rusesc, Ovidiu Hurduzeu.

Opozitia fata de livrarile de arme catre Ucraina este pozitia oficiala a partidului AUR. Inca de la inceputul razboiului, liderul partidului, George Simion, cunoscut pentru participarea la evenimente alaturi de organizatia radicala Noua Dreapta, partenerul oficial al Uniunii Tineretului Eurasiatic a lui Alexander Dugin, printre altele, s-a pronuntat impotriva furnizarii de arme Ucrainei, numind aceasta asistenta „intrarea Romaniei in razboi”.  Guvernul rus are o pozitie similara, numind ajutorul militar din partea Aliantei Nord-Atlantice „participarea NATO la razboi”.

Campania, care prezinta semne privind masuri speciale de influenta din partea serviciilor speciale rusesti pentru a submina asistenta militara acordata Ucrainei, implica si alti actori cu propriul istoric de legaturi cu Rusia.

Diana Sosoaca

Unul dintre ei este senatorul roman Diana Sosoaca (aleasa pe lista de AUR). Dupa atacul Rusiei asupra Ucrainei, in martie 2022, senatoarea a trimis un apel catre guvernul roman si ambasadele occidentale prin care cerea oprirea livrarilor de arme catre Ucraina. Apelul a fost semnat de alti sase parlamentari: Dumitru Coarna, Mihai Lasca, Francisc Toba, Daniel Gheorghe Rusu si Ciprian Ciubuc. Toti semnatarii sunt fie actuali, fie fosti membri ai AUR.

In aceeasi luna, in martie 2022, Sosoaca,Toba si Coarna au avut o intalnire oficiala cu ambasadorul Rusiei in Romania, Valeriu Kuzmin, in cadrul careia au prezentat pozitia de „neutralitate a Romaniei in razboi”, ceea ce presupune neacordarea de arme Ucrainei.

Exact un an mai tarziu, tot in martie, dar deja in 2023, cand Parlamentul Romaniei a adoptat o declaratie privind continuarea asistentei acordate Ucrainei si necesitatea intaririi sanctiunilor antirusesti, cinci parlamentari s-au opus semnarii unei astfel de declaratii – trei participanti la intalnirea mentionata mai sus cu ambasadorul rus – Sosoaca, Lasca si Ciubuc, precum si social-democratul Daniel Ghita.

Cozmin Gusa

Cozmin Gusa, liderul unui alt partid romanesc, PIN (Partidul Initiativei Nationale), este de asemenea implicat in campania impotriva ajutorului acordat Ucrainei. Pe cand era inca membru al Partidului Social Democrat, Gusa s-a angajat in „apropierea” de Rusia, semnand un acord de cooperare cu partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin. Iar in 2006, in calitate de lider al partidului PIN, el a vizitat Moscova pentru a se intalni cu oficiali rusi in vederea „dezvoltarii relatiilor interstatale”.

Ilie Nastase

Printre alte personalitati publice din Romania, fostul jucator de tenis numarul unu mondial Ilie Nastase, care are, de asemenea, legaturi profesionale cu Rusia, este in favoarea opririi livrarilor de arme catre Ucraina. Nastase a fost membru al comitetului de organizare a turneului rusesc de tenis „Cupa Peter”. El si-a exprimat dorinta de a se muta in Rusia, urmandu-l pe actorul francez Gerard Depardieu, un cunoscut „putinist”.

Folosirea miscarilor si organizatiilor internationale care militeaza pentru „pace” pentru a-si desfasura propriile activitati a fost folosita pe scara larga de serviciile secrete inca din perioada sovietica. De exemplu, Consiliul Mondial al Pacii, creat de Partidul Comunist Sovietic, a fost folosit in mod activ pentru a descuraja Statele Unite in timpul cursei inarmarilor din timpul Razboiului Rece. In Rusia de astazi, serviciile de informatii folosesc, de asemenea, pe scara larga miscarile pacifiste din Occident pentru a-si ascunde propriile operatiuni de influenta, in special operatiunile care vizeaza subminarea asistentei militare si tehnice acordate Ucrainei, ca in Germania, sau Statelor Unite dupa inceperea unei invazii pe scara larga in 2022.

In Romania, exista, de asemenea, apeluri ocazionale la „pace”, dar in acelasi timp cu cereri de incetare a asistentei militare acordate Ucrainei. De exemplu, in august 2023, la Bucuresti a avut loc un miting al organizatiei internationale „Umanitate pentru Pace”, fiind indicii ca ar fi o organizatie de fatada a serviciilor speciale rusesti. Principala revendicare a fost oprirea furnizarii de arme catre Ucraina. Unul dintre sponsorii organizatiei este Partidul Comunist din Statele Unite si Institutul Schiller, ai carui fondatori promoveaza o agenda similara cu cea a Kremlinului despre „Crimeea si Donbasul rusesc”, ca „evenimentele de la Bucha sunt false”, ca „libertatea de exprimare exista doar in Rusia” si asa mai departe.

Daniel Ghita

In plus, in martie 2022, in timpul unei campanii de apeluri ale presedintelui Ucrainei catre parlamentarii occidentali, in care, printre altele, se cerea furnizarea de arme, in ajunul unui astfel de discurs in Parlamentul Romaniei, Daniel Ghita, membru al Partidului Social Democrat, a declarat ca „va iesi din sala” si a cerut „pace, in loc de campanii de imagine de razboi”. Daniel Ghita a fost membru al partidului de extrema-dreapta Romania Unita, care are la baza miscarea „unionista” si care are un acord de parteneriat cu partidul pro-rus polonez Zmiana, ai carui membri au fost „observatori” la „referendumurile” din Crimeea si Donbasul ocupat in 2014 si al carui lider Mateusz Piskorczyk a fost arestat in Polonia pentru spionaj in favoarea Rusiei.

Masuri speciale ale Rusiei pentru subminarea relatiilor romano-ucrainene

In septembrie 2022, fostul ministru roman de externe, Andrei Marga, nominalizat drept un potential candidat la presedintie de catre AUR,  a cerut „impartirea Ucrainei intre Rusia, Ungaria si Romania si revenirea Bucovinei la Romania”. Potrivit CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii), in 1977, Andrei Marga a fost recrutat de Securitate (Departamentul Securitatii Statului din Romania comunista, creat de serviciile secrete ale URSS).

Declaratia lui Marga a fost sustinuta de liderul AUR, George Simion, care a precizat ca „Bucovina de Nord este Romania istorica”. Aceste declaratii sincronizate au fost folosite de postul rusesc Sputnik Romania ca parte a unei opreatiuni de manipulare. Inca din noiembrie 2022, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca Romania, Polonia si Ungaria ar avea pretentii teritoriale fata de Ucraina.

Dan Voiculescu

Oligarhul roman Dan Voiculescu, un apropiat al AUR, este si el implicat in aceasta campanie: in noiembrie 2022, postul sau de televiziune Antena 3/CNN a difuzat un sondaj in care 70% dintre romani ar sustine „retrocedarea Bucovinei”. Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu, la fel ca Andrei Marga, a fost recrutat de Securitate in perioada sovietica. Numele de cod al lui Voiculescu este agentul Felix.

Separat, in cadrul activitatilor care prezinta semne ale unor masuri speciale rusesti de subminare a relatiilor romano-ucrainene, este de remarcat activitatea portalului „Marturisirea Ortodoxa”, al carui fondator, teologul roman Mihai-Silviu Chirila, participa la „evenimente antiecumenice” in Rusia si este colaborator al portalului „Linia Poporului Rus”. La 24 aprilie 2023, in ajunul Pastelui, portalul a publicat un articol in care Bucovina de Nord ar fi fost „persecutata de regimul pro-occidental ucrainean”, iar credinciosii ortodocsi din regiune ar fi fost victimele distrugerii adevaratei biserici – Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei, care este acum interzisa in Ucraina.

Dan Puric

In 2014, dupa ce grupul de hackeri Humpty Dumpty a spart e-mailul lui Grigore Gavris, un consilier al lui Alexander Dugin, a fost publicata o lista a partenerilor Miscarii Eurasiatice din Romania – o lista de persoane care s-au intalnit cu Dugin personal sau cu reprezentanti ai cartierului sau general si care au fost de acord sa participe la activitatea de informare sau organizatorica a Miscarii Eurasiatice.

Pe lista apar politicianul AUR Claudiu Tarziu, istoricul Mircea Dogaru, teologul Mihai-Andrei Aldea, regizorul de film si scriitorul ortodox Dan Puric si altii.

Concluzii

Astazi, conform ultimelor sondaje de opinie din Romania, partidul AUR aa ajuns la 20% (fata de 9% la alegerile parlamentare din 2019). Alaturi de procese similare din alte tari europene, unde se consolideaza pozitiile electorale ale fortelor pro-ruse, atat in mod deschis, cat si sub acoperire, consolidarea pozitiilor parlamentare si posibila participare in cadrul coalitiei de guvernare din Romania reprezinta o amenintare la adresa asistentei militare si tehnice sistematice a Romaniei pentru Ucraina, a utilizarii teritoriului romanesc pentru tranzitul armelor si ajutoarelor umanitare occidentale catre Ucraina, precum si a relatiilor romano-ucrainene in general.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Recent Posts

Ciuca se amuza pe seama lui Ciolacu: „3 de bravo pentru Marcel Ciolacu!”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…

2 ore ago

O editura olandeza intentioneaza sa incerce traducerea cartilor in engleza folosind inteligenta artificiala

Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…

8 ore ago

Opt persoane judecate in Franta pentru decapitarea in 2020 a unui profesor care a folosit o caricatura a Profetului Mahomed la o lectie despre libertatea de exprimare

Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…

8 ore ago

Ministrul Constructiilor din Serbia a anuntat ca isi da demisia dupa accidentul de la gara din Novi Sad in care si-au pierdut viata 14 persoane

Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…

8 ore ago

Spania trimite si mai multi militari in zona inundata pe masura ce furia publicului creste

Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…

8 ore ago