Acuzatii de la Cotroceni: „Nu cred ca puteam sa ne facem un deserviciu mai mare decat cel pe care l-am facut cu adoptarea OUG 13”
Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, duminica, la Digi 24, ca nu crede ca Romania ar fi putut sa-si faca un deserviciu mai mare decat cu adoptarea Ordonantei 13, subliniind ca acest lucru a dat argumente celor din UE care au blocat aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.
„Nu cred ca puteam sa ne facem un deserviciu mai mare decat cel pe care l-am facut cu adoptarea OUG 13. Practic, am dat argumente celor care au spus si care ne-au blocat in ceea ce priveste spatiul Schengen ca nu suntem convinsi ca progresele, care sunt remarcabile, sunt ireversibile. Am aratat ca nu sunt ireversibile si ca oricand se poate intampla ceva ca lucrurile sa se intoarca”, a afirmat Leonard Orban, intrebat in legatura cu posibilitatea ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si Ordonanta 13.
El a adaugat ca este bine ca Ordonanta 13 a fost abrogata, acest lucru fiind vazut pozitiv de oficialii europeni, insa exista temeri ca lucrurile s-ar putea repeta.
„E bine ca OUG 13 a fost abrogata si e un lucru care a fost vazut pozitiv. Dezastrul nu a fost foarte mare. E evident ca s-a consolidat lipsa de incredere in faptul ca noi suntem capabili sa asiguram aceasta ireversibilitate. Exista o anumita neincredere, clar, la nivelul institutiilor europene, la nivelul unor state membre cu privire la directia noastra. (…) Presedintele a dat clar garantii ca, in limita competentelor pe care le are, va incerca sa asigure continuarea acestor eforturi. Intotdeauna exista o anumita neincredere, dupa ce s-a intamplat ce s-a intamplat, evident exista semne de intrebare si evident ca nu sterg cu buretele odata ce ordonanta a fost abrogata, ca exista temeri ca lucrurile s-ar putea repeta”, a mai spus Orban.
In opinia sa, MCV va trebui, „mai devreme sau mai tarziu”, sa se finalizeze.
„Parerea mea personala este ca mai devreme sau mai tarziu acest mecanism trebuie sa se finalizeze, pentru ca el este tratat intr-o cheie politica — nu numai la Bucuresti, si de catre state membre si institutii europene. Pot sa va dau exemple foarte clare cand existenta MCV a fost utilizata de anumite state membre sau de anumiti actori contra unor interese pe care le-am avut. Cel mai simplu exemplu e aderarea la spatiul Schengen”, a aratat el.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook