Pe 7 octombrie, teroristii Hamas nu au fost singurii care au filmat si inregistrat crimele de razboi comise in timpul raidului lor ucigas din sudul Israelului. Unele dintre atrocitatile lor au fost surprinse de fotoreporteri din Gaza care lucrau pentru agentiile de stiri Associated Press si Reuters, a caror prezenta matinala in zona de granita deschisa ridica serioase probleme etice.
Ce cautau ei acolo atat de devreme, in ceea ce ar fi fost in mod normal o sambata dimineata linistita? Au actionat in coordonare cu Hamas? Serviciile de presa respectabile, care le-au publicat fotografiile, au aprobat prezenta lor in teritoriul inamic, alaturi de teroristii infiltrati? Au anuntat fotoreporterii care lucrau ca freelanceri pentru alte mijloace de informare in masa, cum ar fi CNN si The New York Times, aceste institutii?
Patru nume apar pe creditele foto ale AP din zona de frontiera Israel-Gaza la 7 octombrie: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud si Hatem Ali Slaiah. Eslaiah, un freelancer care lucreaza si pentru CNN, a trecut in Israel, a fotografiat un tanc israelian in flacari si apoi a surprins infiltrati care intrau in Kibbutzul Kfar Azza.
Site-ul israelian de investigatii Honest Reporting a obtinut capturi de ecran ale tweet-urilor lui Eslaiah, acum eliminate, pe X, in care acesta s-a fotografiat stand in fata tancului israelian. El nu purta o vesta de presa sau o casca, iar legenda in araba a tweet-ului sau suna astfel „In direct din interiorul asezarilor din Fasia Gaza”. In urma cu cateva saptamani, Hassan Eslaiah, pe care atat AP cat si CNN l-au folosit pe 7 octombrie, s-a fotografiat chiar alaturi de liderul Hamas si creierul masacrului din 7 octombrie, Yahya Sinwar.
Yousef Masoud, care lucreaza pentru The New York Times, a fost si el acolo – la timp pentru a pune piciorul pe teritoriul israelian si a face mai multe fotografii cu tancuri. Ali Mahmud si Hatem Ali au fost excelent pozitionati pentru a obtine imagini ale oribilelor rapiri de israelieni in Gaza.
Mahmud a surprins camioneta care transporta cadavrul tinerei Shani Louk, iar Ali a realizat mai multe fotografii cu israelienii rapiti in Fasia Gaza.
Interesant este faptul ca numele fotografilor, care apar pe alte surse, au fost eliminate de pe unele dintre fotografiile din baza de date a AP. Poate cineva de la agentie si-a dat seama ca acest lucru ridica intrebari serioase cu privire la etica lor jurnalistica.
Reuters a publicat imaginile realizate de doi fotoreporteri care s-au aflat si ei la granita exact la timp pentru infiltrarea Hamas: Mohammed Fayq Abu Mostafa si Yasser Qudih. Amandoi au fotografiat un tanc israelian in flacari pe partea israeliana a frontierei, dar Abu Mustafa a mers mai departe: el a facut fotografii cu membrii Hamas care lovesc cu salbaticie cadavrul unui soldat israelian care a fost scos din tanc.
Reuters a avut amabilitatea de a adauga un avertisment grafic la legenda fotografiei, dar acest lucru nu i-a impiedicat pe editori sa o eticheteze fara rusine ca fiind una dintre „Imaginile zilei” in baza lor de date editoriala.
„Agentiile de stiri pot sustine ca acesti oameni isi faceau doar treaba. Documentarea crimelor de razboi, din pacate, poate face parte din aceasta. Dar nu este atat de simplu.Acum este evident ca Hamas planuia atacul din 7 octombrie asupra Israelului de foarte mult timp: amploarea, obiectivele brutale si documentarea masiva au fost pregatite de luni de zile, daca nu de ani de zile.
Totul a fost luat in considerare – desfasurarile, momentul, precum si utilizarea camerelor video de corp si a filmarilor cu telefoane mobile pentru a impartasi atrocitatile. Este de conceput sa presupunem ca „jurnalistii” au aparut din intamplare la granita, dis-de-dimineata, fara o coordonare prealabila cu teroristii? Sau au facut parte din plan?
Chiar daca nu cunosteau detaliile exacte a ceea ce urma sa se intample, odata ce s-a desfasurat, nu si-au dat seama ca au incalcat o frontiera? Si daca da, au anuntat agentiile de presa? Fara indoiala, a fost necesar un anumit tip de comunicare – inainte, dupa sau in timpul atacului – pentru ca fotografiile sa fie publicate.
Oricum ar fi, atunci cand agentiile internationale de stiri decid sa plateasca pentru materiale care au fost capturate in astfel de circumstante problematice, standardele lor pot fi puse la indoiala, iar publicul lor merita sa stie despre acest lucru. Iar daca oamenii lor de pe teren au colaborat activ sau pasiv cu Hamas pentru a obtine fotografiile, ar trebui sa fie chemati sa redefineasca granita dintre jurnalism si barbarie”, afirma in articolul lor reporterii israelieni de investigatie.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…