Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat noua legislatie antiterorism a Suediei, care include PKK, potrivit Anadolu.
„Turcia are preocupari legitime de securitate si salut intensificarea luptei impotriva terorismului, inclusiv PKK, prin introducerea in Suedia a unei noi legislatii si prin consolidarea cooperarii cu Ankara in lupta impotriva terorismului”, a declarat Stoltenberg intr-o conferinta de presa comuna cu premierul suedez Ulf Kristersson.
„De asemenea, salut faptul ca Suedia se asigura ca nu exista restrictii privind exporturile de arme catre Turcia”, a adaugat el.
Stoltenberg si Kristersson au discutat despre finalizarea aderarii Suediei si Finlandei la NATO, a spus seful aliantei, adaugand: „Aceasta este o prioritate si facem progrese”.
De asemenea, seful NATO s-a declarat bucuros ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat sa reia negocierile, facand referire la o intalnire trilaterala care va avea loc joi la Bruxelles, unde partile vor discuta daca cerintele din memorandumul trilateral sunt sau nu indeplinite.
De asemenea, este incurajator faptul ca parlamentul ungar a inceput sa dezbata ratificarea candidaturilor NATO ale Suediei si Finlandei, a spus el, adaugand ca anticipeaza ca procedura se va incheia in curand.
Kristersson, la randul sau, a spus ca in saptamanile urmatoare, Suedia va fi „complet pregatita” sa se alature NATO dupa ratificarea de catre Turcia si Ungaria, ceea ce inseamna ca „Suedia va lucra in acelasi ritm cu Finlanda”.
El a mai spus ca Suedia va prezenta in detaliu exact ce masuri au fost luate de la intalnirea de la Madrid.
In iunie anul trecut, Turcia si cele doua tari nordice au semnat, in cadrul unui summit NATO de la Madrid, un memorandum care abordeaza preocuparile Turciei, inclusiv exporturile de arme si lupta impotriva terorismului.
Noua legislatie suedeza va viza finantarea, sprijinirea si propagarea gruparilor teroriste. Calatoria in strainatate pentru a se alatura sau a ajuta un grup terorist va fi, de asemenea, sanctionata daca legea intra in vigoare.
Ankara a cerut Stockholmului sa intreprinda actiuni concrete pentru a combate gruparile teroriste PKK si Fetullah Terorist Organization (FETO), gruparea pe care Turcia o considera responsabila pentru tentativa de lovitura de stat din 2016.
Suedia a adoptat apoi o lege impotriva terorismului in noiembrie anul trecut, in speranta ca Ankara va accepta aderarea Suediei la alianta NATO. Turcia a spus ca legile adoptate nu au fost suficiente si nu s-a facut nimic pentru a opri activitatile gruparilor teroriste.
In plus, Ankara a amanat o intalnire trilaterala cu Suedia si Finlanda, dupa ce autoritatile suedeze au permis unui politician danez de extrema-dreapta sa arda o copie a Coranului, cartea sfanta a Islamului, in fata Ambasadei Turciei la Stockholm pe 21 ianuarie.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…