Adevarata Beth Harmon. Povestea unguroaicei care a ajuns Mare Maestru la 15 ani, depasind recordul legendarului Bobby Fischer
Serialul „Gambitul damei” are un succes urias in Romania, numerosi tineri romani si nu numai fiind inspirati de personajul Beth Harmon, tanara care ajunge campioana mondiala la sah. O tanara care a avut un succes similar in realitate, foarte putin cunoscuta in Romania, este unguroaica Judith Polgar. Povestea ei este redata de timisoreanul George Schimmerling.
Judith Polgar a ajuns mare maestru la varsta de 15 ani, iar surorile ei au avut un succes similar. Judith Polgar este considerata „cea mai buna sahista a tuturor timpurilor” de catre chess.com.
Iata povestea ei, relatata pe Facebook de George Schimmerling, care a vazut-o personal jucand pe Judith Polgar.
The queen’s gambit – varianta nonfiction
*********************************************************
In 1982 unuia dintre participantii la un prestigios turneu de sah din Budapesta i se propune sa joace un meci in afara de concurs . Adversar ii va fi o fetita roscata in varsta de 6 ani . Maestrul accepta usor amuzat. Fetita aceea cu genunchii juliti pentru ca e nevoita sa stea pe scaun in pozitia cersetorului cu genunchii indoiti sub ea , caci altfel nu ajunge la tabla de sah , il face mat in doi timpi si trei miscari. Fata se numeste Judith Polgar .
Domnul Laszlo Polgar, un psihiatru budapestan, are doua concepte educationale de baza . Unul este ca nici un copil nu se naste geniu , dar orice copil poate deveni daca i se acorda suficienta atentie si incredere . Al doilea este ca notiunea de geniu are si feminin . Soarta ii acorda ocazia sa demonstreze cele doua principii pe materialul clientului . El si sotia sa, profesoara de limba rusa, originara din Ucraina , sunt blagosloviti cu trei fete- Susana, Sofia si Judith. Parintii Polgar nu au incredere in sistemul de educatie rigid al vremii si vor sa faca homeschooling – un concept foarte inovator pe vremea aceea. Cele trei fete invata acasa limbi straine, matematica superioara dar domeniul in care simt ca pot excela este sahul. Pentru asta una din camerele modestului apartament budapestan este transformata in camera de sah. Sistemul de invatamant maghiar este la inceput refractar . Familia are noroc insa ca domnul inspector de raion iubeste sahul asa ca fetelor li se permite sa invete acasa cu conditia ca sa se prezinte la scoala pentru teze .
In 1988 , campionatul Mondial de Sah se desfasoara in orasul meu, Timisoara. Asist si eu cu toate ca nu sunt mare amator al sportului mintii , doar ca sa mai vad putin alb si negru, intr-o perioada cu preponderenta gri. Campionatul ma surprinde insa prin energiile pe care le degaja acesti copii . In ultima zi e festivitatea de premiere . Locul intai la categoria baieti 10-12 ani e ocupat de o fata – Judith Polgar cu un punctaj perfect – 10 puncte din 10 posibile. Domnul Polgar deschide caietul si trece V la pagina a doua . A demonstrat ca fetele nu sunt cu nimic inferioare baietilor .
In acelasi an, in noiembrie, Olimpiada de sah se desfasoara la Salonic. In echipa Ungariei , trei fete, eleve de scoala , chiar purtand acelasi nume de familie . Comentatorii iau asta ca pe o curiozitate . In scurt timp curiozitatea se transforma in uimire . Pentru prima data dupa 30 de ani locul intai la Olimpiada de sah nu mai e ocupat de URSS- desi aveau in componenta ei pe Maia Ciburdanidze, campioana mondiala la acea vreme – ci de Ungaria. Inspectorul sef -cel care le-a permis fetelor sa faca homeschooling – isi afla in acest fel rasplata . In acei ultimi ani de comunism , orice victorie a micului satelit asupra marelui urs e si o victorie propagandistica.
De aici incepe ascensiunea fulminanta a surorilor Polgar – in special a lui Judith- fara discutie cea mai talentata dintre ele. Ea nu va mai participa la concursuri destinate doar femeilor ci va concura impotriva barbatilor. Gari Kasparov, campionul mondial e sceptic. Spune ca sansa unei femei sa castige un titlu major intr-o competitie dominata de barbati este exact ca sansa ca un inotator sa castige Olimpiada inotand cu mainile legate la spate. Dar Judith Polgar il dezminte.
La varsta de 15 ani devine cel mai tanar Mare Maestru, depasind astfel recordul legendarului Bobby Fischer. Peste doi ani , aproape ca il invinge pe Gari Kasparov in cadrul unui turneu in Spania . Acesta face o mutare gresita si aseaza calul pe o pozitie pierzatoare, isi da seama de greseala si il modifica, ceea ce ar fi trebuit sa-l descalifice, dar in sah nu exista VAR. Triumful e doar amanat cu citva ani caci in cele din urma Judith Polgar avea sa-l invinga pe Gari Kasparov. Apararea siciliana e specialitatea ei. Poloneza e de Chopin, siciliana e de Polgar- umbla o vorba in lumea sahului.
La capat de secol este aranjat un meci demonstrativ intre marele Bobby Fischer-fostul copil minune al sahului – si Judith Polgar . Insa in seara de dinaintea meciului domnul Polgar face o greseala tactica . Incepe sa discute cu Fischer politica. Iar politica – lucru stiut- ii desparte pe oameni , tot asa cum sahul ii uneste. Meciul e amanat sine-die si nu se va mai juca niciodata.
Insa ascensiunea lui Judith Polgar, la fel ca si caderea lui Bobby Fischer, nu mai pot fi oprite. Castiga turneu dupa turneu . Barierele cad una dupa alta . Modul cum sunt privite femeile in sah se modifica din acest moment definitiv. Domnul Laszlo Polgar isi poate incheia cursul . A demonstrat ce era de demonstrat. Genialitatea nu e doar de gen masculin. Inainte insa mai are de predat o ultima lectie. In viata nu te multumi cu putin- spune el . Think big . In sah asta s-ar traduce- Nu cauta pionul, du-te inspre rege .
Fetele Polgar s-au retras azi din sahul competitional dupa ce au castigat cam tot ce se putea castiga . Traiesc o viata linistita alaturi de familiile lor . Judith Polgar are astazi o scoala de sah la Budapesta unde locuieste . Cele doua surori mai mari au parasit Ungaria . Susana traieste la Saint Louis in Statele Unite iar Sofia in Israel, la Rishon LeZion .