Otzi, omul zapezilor, ale carui ramasite inghetate au fost gasite de excursionisti intr-o rapa din Alpii tirolezi in 1991, este probabil cel mai atent studiat cadavru din lume, potrivit CNN.
Misterul legat de moartea sa violenta, cine a fost si cum a ajuns pe o trecatoare de munte a starnit fascinatie mult dincolo de domeniul arheologiei. In fiecare an, mii de oameni ii viziteaza mumia aflata intr-o celula frigorifica speciala la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud din Bolzano, Italia.
Un nou studiu al ADN-ului antic extras din pelvisul lui Otzi sugereaza ca acesta mai are inca cateva secrete de divulgat. Analiza compozitiei sale genetice a dezvaluit ca mumia veche de 5.300 de ani avea pielea si ochii inchisi la culoare – si era probabil chel. Acest lucru contrasteaza cu reconstituirea lui Otzi, care descrie un barbat cu pielea palida, cu par si barba.
„Anterior se credea ca pielea lui s-a inchis la culoare in timpul procesului de mumificare”, a declarat Albert Zink, seful Institutului pentru Studiul Mumiei de la Eurac Research, un centru de cercetare privat cu sediul in Bolzano.
„Se pare ca culoarea inchisa a pielii mumiei este destul de apropiata de culoarea pielii Omului Zapezilor in timpul vietii (sale)”, a declarat Zink, care este coautor al cercetarii publicate miercuri in revista stiintifica Cell Genomics.
Nu este atat de surprinzator faptul ca Otzi avea pielea inchisa la culoare, a declarat Zink prin e-mail, mentionand ca multi europeni din acea perioada aveau probabil o pigmentare a pielii mai inchisa decat multi europeni din prezent.
„Primii fermieri europeni aveau inca o piele destul de inchisa la culoare, care s-a schimbat cu timpul intr-o piele mai deschisa, ca o adaptare la schimbarile climatice si la dieta fermierilor. Fermierii consuma mult mai putina vitamina D in dieta lor, in comparatie cu vanatorii-culegatori”, a explicat el.
„Se pare ca omul zapezilor consuma inca destul de multa carne, lucru confirmat si de analiza noastra a stomacului sau care arata prezenta carnii de ibex si de cerb”, a adaugat el.
Coautor al studiului, Johannes Krause, director al departamentului de arheogenetica de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutiva din Leipzig, Germania, a declarat: „Este remarcabil modul in care reconstructia este influentata de propria noastra preconceptie despre un om din Epoca de Piatra din Europa”, a declarat Krause intr-un comunicat.
In timp ce analiza ADN-ului antic a sugerat ca Otzi avea chelie, nu este posibil sa se stie cu siguranta in ce masura si-a pierdut deja parul in timpul vietii, a declarat arheologul Lars Holger Pilo, codirector al proiectului Secretele ghetii din Norvegia. El l-a studiat pe Otzi, dar nu a fost implicat in ultimele cercetari.
„Este foarte posibil ca Otzi sa fi chelit din motive genetice, dar chelia aproape completa pe care o are acum este, dupa parerea mea, mai probabil sa se fi produs dupa moartea sa”, a declarat Pilo.
„Firele de par de pe piele vor cadea adesea in timpul sederii (corpului) in si in afara ghetii (si uneori in apa), pe masura ce epiderma se descompune.”
Un genom detaliat ofera informatii mai precise
Conform studiului, genomul secventiat din ADN-ul prelevat din pelvisul lui Otzi a fost mai complet decat un genom anterior, care a fost reconstituit in 2012, potrivit studiului. Cea mai recenta cercetare ajuta, de asemenea, la clarificarea unei enigme in ceea ce priveste stramosii lui Otzi, a declarat Pilo.
„Aplicarea de noi metode face din Otzi un cadou stiintific care continua sa ofere”, a adaugat Pilo.
Noul studiu arata ca acest prim rezultat s-a datorat probabil contaminarii cu ADN uman modern.
„Progresul in tehnologiile de secventiere ne-a permis sa generam un genom cu acoperire mare al omului zapezilor. Acest lucru ne-a permis sa obtinem rezultate mai precise”, a declarat Zink.
De asemenea, genomul a parut sa excluda o afinitate genetica propusa anterior intre Otzi si sarzii din zilele noastre.
Cand cercetatorii noului studiu au comparat genomul lui Otzi cu cel al altor oameni antici, au descoperit ca acesta avea mai multe in comun cu fermierii timpurii din Anatolia – din ceea ce este astazi Turcia – care nu au avut prea multe interactiuni cu contemporanii sai vanatori-culegatori europeni.
„Nu schimba complet cunostintele noastre despre omul zapezilor, dar face unele lucruri mai clare”, a explicat Zink. „Arata ca, cel mai probabil, omul zapezilor a trait intr-o zona relativ izolata, cu un contact limitat cu alte populatii si cu un flux genetic scazut din partea populatiilor inrudite cu vanatorii-culegatori-ancestri.”
Aproape fiecare parte a lui Otzi si a obiectelor sale au fost analizate, creand o imagine intima a vietii de acum 5.300 de ani.a
Continutul stomacului a oferit informatii despre ultima sa masa si despre locul de unde a venit, armele sale au dezvaluit ca era dreptaci, iar hainele sale au oferit o privire rara asupra a ceea ce purtau oamenii antici de fapt. Zink a declarat ca echipa spera sa descopere si alte detalii, cum ar fi compozitia microbiomului sau.
Nu este pentru prima data cand un capitol din fascinanta poveste a lui Otzi a fost rescris, a spus Pilo.
Initial, s-a crezut ca Otzi a murit de frig, dar o radiografie din 2001 a scos la iveala un varf de sageata in umarul sau, ceea ce ar fi fost fatal. De asemenea, el avea o rana la cap, probabil suferita in acelasi timp, iar mana sa dreapta prezinta o rana de aparare.
„Intreaga poveste a Omului Zapezilor este intriganta, inclusiv misterul mortii sale violente… si intrebarea de ce se afla acolo sus, in muntii inalti, cand a fost ucis”, a declarat Zink.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…