Adevarata miza a razboiului? Un influent senator american afirma ca „Ucraina are in subsol zacaminte de minerale critice in valoare de triloane de dolari, pe care Rusia vrea sa puna mana” – VIDEO
Washingtonul „nu poate permite” Rusiei sa obtina victoria in conflictul din Ucraina, deoarece acest lucru ar insemna pierderea accesului direct la vastele resurse minerale ale acestei tari, a declarat senatorul american Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud).
Intr-un interviu acordat emisiunii „Face the Nation” de pe CBS, Graham l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca este un „megaloman” care incearca sa „recreeze Imperiul Rus prin forta armelor”, incepand cu Ucraina. El a mai afirmat ca, daca Moscova va castiga actualul conflict, va prelua apoi bogatiile Ucrainei si le va imparti cu China.
„Ucrainenii stau pe 10 pana la 12.000 de miliarde de dolari in minerale critice in Ucraina. Ar putea fi cea mai bogata tara din toata Europa… Daca ajutam Ucraina acum, ei pot deveni cel mai bun partener de afaceri la care am visat vreodata, acele 10-12 trilioane de dolari de active minerale critice ar putea fi folosite de Ucraina si de Occident, nu date lui Putin si Chinei”, a declarat Graham.
Graham, un vechi inamic al Rusiei si unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Ucrainei in Senatul SUA, a cerut, de asemenea, Occidentului sa accelereze confiscarea a 300 de miliarde de dolari in active suverane rusesti inghetate. El si-a reiterat solicitarile ca Rusia sa fie desemnata „stat sponsor al terorismului” in conformitate cu legislatia americana, o sugestie care la inceputul acestui an l-a adus pe senator pe lista de extremisti si teroristi a Moscovei.
Cu o zi inainte de remarcile lui Graham, premierul ungar Viktor Orban a sustinut ca Occidentul doreste ca Kievul sa castige conflictul cu Rusia pentru a putea controla bogatiile Ucrainei. Intr-un interviu acordat postului Hir TV, Orban a acuzat SUA si aliatii sai ca vad in Ucraina o potentiala sursa uriasa de venituri pe care o vor putea controla, cu conditia ca Rusia sa fie invinsa. De asemenea, el a spus ca conflictul este un impuls major pentru „furnizorii de arme, creditorii si speculatorii” occidentali, sustinand ca acesta este motivul pentru care se prelungeste de atat de mult timp.
Moscova a declarat in repetate randuri, pe tot parcursul conflictului, ca obiectivele sale sunt de a proteja populatia din Donbass, in mare parte vorbitoare de limba rusa, impotriva persecutiilor din partea Kievului si de a asigura propria securitate a Rusiei, avand in vedere expansiunea NATO spre granitele sale. Moscova nu a vorbit niciodata despre vreo intentie de a prelua resursele Ucrainei, dar a subliniat in mod repetat ca fostele regiuni ucrainene care au ales sa se alature Rusiei, inclusiv Crimeea, trebuie sa ramana sub controlul sau.