Cauzele care il despart radical pe presedintele turc, Erdogan, de propovaduitorul islamic, Fetullah Gullen, sunt de ordin politic si ideologic. Iata cum le explica, pe larg, politologul turc, Caner Aver, citat de Deutsche Welle.
Gulen este un propovaduitor, imam si profesor, el urmand linia ganditorului religios kurd al anilor 1910-1920, Said Nursi. Erdogan, in schimb, se revendica din randurile miscarii anilor 1970, „Milli Gorus”, infiintate de Necmettin Erbakan, primul premier islamist al Turciei, indepartat pasnic de la putere, in 1997, de Armata, dupa doar un an de mandat.
Cu alte cuvinte, de o parte avem, mai degraba, un politician pragmatic, avid de putere, ghidat de islamul conservator, iar, de cealalta parte, gasim un propovaduitor ghidat de motive pur ideologice.
O alta deosebire dintre cei doi consta in faptul ca Erdogan si-a cladit fundamentul puterii sale, in principal, pe teritoriul Turciei, in timp ce fidelii lui Gulen sunt imprastiati in toata lumea.
Intrebat daca exista cauze istorice pentru ura dintre cei doi, Aver a raspuns:
„Important este ca, in cazul celorlate lovituri militare de stat din trecut, cei doi au fost pe pozitii diferite. In timp ce Gulen ii sprijinea pe pucisti, mai ales in anii ’80 ai secolului trecut, Erdogan si miscarea din care facea parte se aflau printre victimele acestor puciuri. Din cauza ideologiei conservatoare impartasite, Erdogan si ai lui trebuiau tinuti departe de sistem”.
Erdogan este un politician carismatic, aceasta calitate aducandu-i multi simpatizanti. De cealalta parte, avem un ideolog precum Gulen. Daca, intr-o zi, cei doi nu vor mai fi in fruntea formatiunilor conduse acum de ei, cel putin Miscarea Gulen va continua sa functioneze datorita ideologiei sale religioase, chiar daca nu la cotele actuale.
Cand se vorbeste despre Miscarea Gulen, se aminteste adesea ca aceasta se bazeaza pe educatie. Ce se afla in spatele acestui fapt?, a fost intrebarea reporterului.
Gulen este de parere ca trebuie construite mai multe scoli, nu moschei. La Erdogan lucrurile stau exact invers: el vrea mai multe moschei, nu scoli. Gulen are o conceptie proprie despre asezarea stiintei intr-un context islamic. Telul sau este sa modernizeze religia, sa o adapteze vremurilor noi. El vrea sa explice stiintific Coranul si, in acest fel, sa il legitimeze intr-un stat secular.
Erdogan nu are acceasi viziune despre educatie. Pentru el important este sa mobilizeze masele, sa le uneasca in spatele lui si, in acest fel, sa isi intareasca puterea.
Gulen este adeptul unei interpretari liberale a Coranului, in timp ce Erdogan este miscat de sentimente legate de trecutul otoman al tarii. Asta s-a vazut cel mai clar in timpul protestelor din parcul Gezi, in 2013. Represaliile fortelor de ordine asupra tinerilor din piata au fost aspru criticate de Miscarea Gulen, incheie politologul.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
De la 1 ianuarie 2025, va fi interzisa acoperirea fetei in locurile publice din intreaga…
Planul politic cel mai important al noului presedinte Donald Trump este punerea in aplicare a…
Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, dr. Alexandru Rogobete, a facut joi, la Ploiesti, declaratii…
Vorbind cu reporterii la sfarsitul vizitei sale in Africa de Sud, Printul William a vorbit…
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca a sarbatorit victoria aliatului sau Donald Trump…
Presedintele ales Donald Trump a anuntat joi ca Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri…