Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa sesizeze Inspectia Judiciara in cazul procurorului Adina Florea de la Sectia de investigare a infractiunilor comise de mafistrati. Florea este acuzata de „scurgeri de informatii” catre Antena 3 si luju.ro si de „telejustitie”, practici condamnate deseori de insusi Tudorel Toader.
De asemenea, Florea este acuzata si de prioritizarea dosarelor in functie de impactul lor mediatic. „Ca urmare a ‘scurgerilor’ de informatii in presa si a iesirii publice a doamnei Adina Florea pentru anuntarea audierilor, la data de 9 ianuarie 2019, procurorii din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea au fost asteptati de jurnalisti, episodul audierii lor devenind prilej de ‘telejustitie’, practica de care chiar doamna Adina Florea s-a dezis si pe care ministrul justitiei a condamnat-o cand a fost vorba de anchetele efectuate de D.N.A.”, scrie asociatia.
Solicitarea transmisa de Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor”:
”Domnului prof. univ. dr. Toader Tudorel
Ministrul Justitiei
Stimate domnule ministru,
Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor”, asociatie profesionala a procurorilor, cu personalitate juridica constatata prin incheierea din 04.10.2018, pronuntata de Judecatoria Pitesti – Sectia civila, in dosarul nr. 13473/280/PJ/2018, cu sediul in Pitesti, str. Nicolae Labis, nr 56, judet Arges,
Avand in vedere dezbaterile din ultima perioada privind activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, in vederea unei colaborari institutionale oneste, consideram oportun sa va aducem la cunostinta situatia de fapt mentionata mai jos care, in opinia noastra, impune o pozitie consecventa din partea dumneavoastra avand in vedere grija exprimata public pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor si aplicarea legii in mod nediscriminatoriu.
In documentul intitulat „Raport privind activitatea manageriala de la Directia Nationala Anticoruptie”, datat 22 februarie 2018, s-a retinut, la punctul 10, ca „prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic” ar reprezenta unul dintre temeiurile pentru care s-ar impune revocarea din functie a doamnei Laura Codruta Kovesi.
In proiectul managerial referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror sef al D.N.A., doamna Adina Florea a considerat ca ”practici de prioritizare a anchetelor penale, fara nici un fundament legal” nasc perceptia ”unor vendete”, mentionand ca se impune ca instrumentarea dosarelor penale sa se faca ”exclusiv pe criterii obiective constand in complexitatea cauzelor penale, data inregistrarii acestora in sistem, valoarea prejudiciilor produse prin savarsirea infractiunilor, fiind exclusa instrumentarea acestora in functie de persoanele cercetate si/sau de un anume context social.”
Doamna Adina Florea a amintit de existenta in D.N.A. a unor procurori ”vedeta”, probabil ca urmare a aparitiei in presa a unor date privind anchetele efectuate de ei.
La data de 21 noiembrie 2018, doamna Adina Florea a oferit mass – media informatii asupra volumului de activitate a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, precizand ca au fost preluate, pana la acel moment, 800 de dosare.
In acest context, la data de 4 ianuarie 2019 (la orele 14.20), Luju.ro a redat un presupus dialog purtat de catre o serie de persoane identificate de ”o sursa” ca fiind procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea, pentru ca, doar doua ore mai tarziu, respectiv la 16.41, Luju.ro sa mentioneze ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a inceput urmarirea penala pentru comiterea infractiunilor de „constituire a unui grup infractional organizat”, „santaj”, „cercetare abuziva”, „inducere in eroare a organelor judiciare” si „abuz in serviciu”.
La data de 9 ianuarie 2019 au avut loc primele audieri in dosarul amintit, astfel incat se poate remarca promptitudinea cu care Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a raspuns solicitarilor implicite ale site-ului mentionat.
In aceasta imprejurare se ridica, in mod legitim, urmatoarea intrebare: au fost lasate in nelucrare dosare mai vechi, prioritizandu-se instrumentarea dosarului „cu impact mediatic” care are ca obiect cercetarea unor procurori de la D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea, despre care se pretinde in mass-media ca ar fi fost inregistrati in sediul institutiei, in timpul unei conversatii purtate in luna ianuarie 2018?
In conditiile volumului mare de dosare aflate in lucru si ale unui numar foarte mic de procurori care-si desfasoara activitatea in mentionata Sectie pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (15 fiind numarul maxim prevazut de art. 88 ind. 2 al. 3 din Legea nr. 304/2004), credem ca ipoteza prioritizarii solutionarii unui dosar cu impact mediatic in detrimentul altora este una vadita.
„Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass – media” adoptat de catre CSM, la capitolul II, sectiunea 2 („Reguli aplicabile in faza de urmarire penala”), impune, la art. 25 alin. (6), ca informatiile privitoare la audierea persoanelor sa poata „fi comunicate dupa realizarea acestor activitati si daca divulgarea acestora nu afecteaza mersul anchetei penale sau dreptul la imagine ca parte a dreptului la viata privata al persoanelor implicate.”
In aceste conditii, la data de 7 ianuarie 2019, in cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de la postul de televiziune Antena 3, a fost informata opinia publica asupra audierilor care urmau sa aiba loc la sediul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, in data de 9 ianuarie 2019, persoanele citate fiind procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea.
Mai mult, la data de 8 ianuarie 2019, dna. Florea Adina a declarat pentru Mediafax ca „mai multi procurori din cadrul DNA Oradea au fost chemati la audieri, miercuri (9 ianuarie 2019 n.n.), in urma inregistrarilor aparute, in care se vorbeste de «linistirea” judecatorilor»”.
Ca urmare a „scurgerilor” de informatii in presa si a iesirii publice a doamnei Adina Florea pentru anuntarea audierilor, la data de 9 ianuarie 2019, procurorii din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea au fost asteptati de jurnalisti, episodul audierii lor devenind prilej de ”telejustitie”, practica de care chiar doamna Adina Florea s-a dezis si pe care ministrul justitiei a condamnat-o cand a fost vorba de anchetele efectuate de D.N.A.
Site-ul Luju.ro a publicat, la data de 10 ianuarie 2019, un articol, dreptul la propria imagine a procurorilor DNA audiati fiind afectat. Pe acelasi site au fost publicate, in 11.01.2019, date privind conduita unui procuror in timpul audierii, precum si o fotocopie a declaratiei persoanei vatamate T.L.M. audiate in dosarul cu numarul 21/P/2018 instrumentat de Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. La data de 14 ianuarie 2019, site-ul Luju.ro a publicat fotografii color a ceea ce pare a fi originalul ”fabuloasei ordonante” prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale in acelasi dosar nr. 21/P/2018, de catre doamna Adina Florea.
In data de 16.01.2019, pe site-ul Luju.ro au aparut date dintr-o ancheta efectuata de doamna Adina Florea: ”Iancu a fost audiat la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, unde – potrivit informatiilor noastre – a relatat in amanunt sicanele pe care i le-a facut Negulescu lui Toader.”
La data de 21.01.2019, ora 16:25, pe acelasi site, a aparut un articol cu titlul ”Lucica n-are scapare – Exclusiv: inca un dosar pentru Lucica Onea de la DNA … Onea este la un pas de trimiterea in judecata pentru atrocitatile comise in dosarul Anei Maria Patru” fiind o premiera Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie de a anunta in presa solutia ce urmeaza sa fie dispusa intr-un dosar, in faza nepublica a procesului penal.
In mod evident, ingrijorarea AMASP este ca asemenea practici contravin celor statuate de CEDO in cauza Casuneanu c. Romania, cauza care sigur este cunoscuta si de procurorul sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.
Pe aceasta cale, domnule ministru, va solicitam sa adoptati o pozitie consecventa si sa solicitati, in conditiile legii, prin procurori anume desemnati, efectuarea unei evaluari a activitatii de management a doamnei procuror-sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, doamna Adina Florea, si sa sesizati Inspectia Judiciara in vederea efectuarii cercetarii prealabile in materie disciplinara si a demararii unui control la unitatea de parchet amintita anterior. Aceasta masura se impune avand in vedere actiunile anterioare ale dumneavoastra in raport cu structurile Ministerului Public.
De asemenea, solicitam public Inspectiei Judiciare sa verifice aspectele expuse mai sus, luand in considerare practica recenta a acestei institutii de a se sesiza din oficiu pe baza materialelor din presa, iar in cazul in care aspectele subliniate exced indatoririlor profesionale ale unui magistrat, sa fie urmate procedurile legale.
Cu consideratie,
Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor
procuror Antonia Diaconu, co-presedinte”
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Liderul francez Emmanuel Macron considera ca europenii nu ar trebui sa-si delege securitatea Statelor Unite,…
Deputata USR Diana Buzoianu a dat in judecata RA-APPS, dupa ce nu a primit raspuns…
Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…