Adina Florea, „ciuma cenusie” a magistraturii. Procurorii DIICOT solicita intr-un numar covarsitor desfiintarea Sectiei Speciale
Adunarea generala a procurorilor DIICOT a decis, cu mare majoritate de voturi, sa solicite desfiintarea Sectiei Speciale. De asemenea, la Parchetul General s-a votat cu majoritate in Adunarea Generala pentru desfiintarea Sectiei speciale. Numeroase alte reuniuni similare ale magistratilor din tara, judecatori si procurori, au luat aceeasi decizie.
DIICOT anunta, joi, prin intermediul unui comunicat de presa, ca, la solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a avut loc Adunarea Generala a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in cadrul procesului de consultare asupra oportunitatii amendarii unora dintre dispozitiile in vigoare prevazute in Legile Justitiei.
„Si-au exercitat dreptul la vot un numar de 212 procurori din cei 264, rezultatele fiind urmatoarele:
1.Referitor la posibilitatea pensionarii anticipate a magistratilor, cu majoritate, s-a opinat in sensul mentinerii acestor dispozitii.
2.In ceea ce priveste ciclul temporar de scolarizare la Institutul National al Magistraturii, cu majoritate, s-a exprimat opinia potrivit careia este necesara revenirea la o durata a cursurilor de doi ani.
3.In referire la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor Speciale din Justitie, cu majoritate, s-a exprimat opinia necesitatii abrogarii dispozitiilor legale care reglementeaza activitatea si existenta acestei institutii. In acest sens, din totalul de 212 voturi, un numar de 166 voturi au fost exprimate in favoarea abrogarii, un numar de 34 de voturi, in favoarea amendarii normelor in vigoare, iar un numar de 12 voturi in favoarea mentinerii”, arata DIICOT.
Peste 50 de parchete si instante consultate pana acum au cerut desfiintarea Sectiei Speciale.
Reactia DIICOT vine dupa ce Catalin Predoiu a transmis magistratilor o scrisoare in care a adresat intrebari cu privire la mai multe aspecte din sistemul judiciar precum pensionarea, completurile de 3 judecatori, dar si Sectia de anchetare a magistratilor. Mai exact, ministrul i-a intrebat pe magistratii daca Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) ar trebui desfiintata.