Adina Florea ramane somera. Presedintele CJUE ar putea dispune suspendarea activitatii Sectiei speciale

news

Presedintele Curtii de Justitie a UE (CJUE) ar putea dispune suspendarea activitatii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ), o solicitare in acest sens fiind inaintata de Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) si Miscarea pentru apararea statutului procurorilor. CJUE a luat o masura similara si in cazul Poloniei.

Doua asociatii ale magistratilor, Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) si Miscarea pentru apararea statutului procurorilor, au solicitat presedintelui Curtii de Justitie a UE (CJUE), Koen Lenaerts, sa dispuna masuri provizorii in cadrul proceselor deschise de aceste asociatii la CJUE prin care solicita instantei europene sa clarifice daca Romania trebuie sa respecte recomandarile Comisiei Europene in cadrul MCV si Tratatul pentru functionarea UE, a informat FJR intr-un comunicat de presa, citat de g4media.ro.

Cele doua asociatii au solicitat presedintelui CJUE, Koen Lenaerts, sa dispuna masuri provizorii, adica sa solicite statului roman sa dispuna suspendarea activitatii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) din cadrul Parchetului general.

„Atat in cauza C-83/19, cat si in cauza C-127/19 aflate pe rolul CJUE au fost solicitate presedintelui Curtii sa dispuna masuri provizorii, la fel ca in cazul cererilor din Polonia. Adica, suspendarea aplicarii dispozitiilor legislative care au legatura cu acele trimiteri. Presedintele CJUE poate lua ce masuri provizorii considera necesare”, au declarat surse judiciare.

„Este ca la noi, cerere de suspendare pana la pronuntarea pe fond”, au explicat sursele.

olicitarile au fost facute de cele doua asociatii pe 15 si, respectiv, 20 februarie. In cazul Poloniei, cererile de masuri provizorii au fost admise in 18 zile de la depunere.

„In cazul Poloniei, in octombrie au fost luate masuri provizorii, in decembrie au fost confirmate, acum in februarie au fost pledoariile si hotararea finala e asteptata in martie”, arata g4media.ro.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru statele membre UE:  „Nu exista cazuri in care statele membre sa nu respecte deciziile CJUE. Cereri de masuri provizorii au mai fost doar in cazul Poloniei”. In caz contrar, Curtea europeana ar putea impune sanctiuni financiare Romaniei.

Polonia a respectat decizia CJUE. Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat pe 18 decembrie 2018 legea prin care a fost anulata scaderea varstei de pensionare a judecatorilor Curtii Supreme de la Varsovia de la 70 la 65 de ani, masura care a dus in luna iulie la retragerea fortata a mai multor judecatori, inclusiv a presedintelui Curtii.

Decizia sefului statului polonez a venit dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca Polonia trebuie sa suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea varstei de pensionare a judecatorilor Curtii Supreme, transand o disputa in acest sens intre Varsovia si Bruxelles.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: