Adina Florea ajunge la tomberon. Mesaj dur al Comisiei de la Venetia: Sectia Speciala este un „obstacol in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”

news

Comisia de la Venetia invita autoritatile romane sa limiteze drastic utilizarea OUG-urilor, potrivit draftului unui aviz realizat cu privire la emiterea OUG 7/2019 si OUG 12/2019, ordonante de urgenta care au scos in strada mii de magistrati, la inceputul acestui an, informeaza ziare.com. De asemenea, Comisia de la Venetia considera ca Sectia Speciala este un „obstacol in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”.

Potrivit draftului acestui aviz, elementele cele mai problematice ale reformei legislative in domeniul Justitiei din 2018, identificate in avizul din octombrie 2018, fie au ramas neschimbate, fie au fost agravate. „Cel mai ingrijorator, Guvernul continua sa promoveze modificari legislative prin ordonante de urgenta”, atrag atentia expertii Comisiei de la Venetia. Constitutia prevede in mod clar ca acestea ar trebui sa fie masuri exceptionale, legislatia promovata prin OUG a devenit o rutina.

Expertii precizeaza ca normele fundamentale ale functionarii institutiilor-cheie ale statului se schimba prea repede si prea des, fara o pregatire si fara consultari, „ceea ce ridica intrebari legitime cu privire la soliditatea rezultatului si a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbari.”

„Textele juridice rezultate nu sunt clare. Aceasta practica slabeste controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separarii puterilor si perturba securitatea juridica. In ceea ce priveste modificarile ulterioare aduse celor trei legi in domeniul justitiei, acestea ar trebui sa se faca printr-o procedura legislativa normala”, se arata in documentul citat.

Expertii mai arata ca motivele pentru infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, denumita si Sectia Speciala, cu o competenta definita vag, raman neclare.

Comisia de la Venetia precizeaza ca procurorii sefi din aceasta sectie au fost numiti in cadrul unui regim tranzitoriu care a eliminat de facto aripa procurorilor din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din procesul de luare a deciziilor, care nu este in acord cu conceptul institutional al CSM, privind separarea carierelor. De asemenea, nu este clar in ce masura procurorii din sectie si procurorul sef al acesteia fac obiectul controlului ierarhic al procurorului general.

„Aceasta poate consolida opinia unora potrivit careia adevaratul motiv al reformei institutionale este acela de a schimba cursul anchetelor penale in unele cauze de notorietate”, explica expertii europeni.

Comisia arata ca schimbarile facute in cadrul SS prin OUG sunt alarmante. Astfel, este probabil ca sectia sa primeasca (sau sa fi primit deja) cauze complexe si importante privind coruptia sau criminalitatea organizata. „Intrucat sectia nu ar fi in masura sa solutioneze in mod eficace toate cauzele care intra in sfera sa de competenta, aceasta risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate,” se arata in document.

In ce priveste numirile in marile parchete – DIICOT, DNA sau Parchetul General – Comisia arata ca sistemul de numire si revocare a procurorilor din pozitii inalte ramane, in esenta, acelasi, ministrul Justitiei jucand un rol decisiv in acest proces, fara a contrabalansa competentele presedintelui Romaniei sau ale CSM.

„Se recomanda elaborarea unui sistem de numire care sa confere Sectiei de procurori a CSM un rol cheie si proactiv in procesul de numire a candidatilor in functii inalte de conducere in cadrul sistemului Ministerului Public”, este recomandarea Comisiei.

Expertii citati mai atrag atentia ca este posibil ca procurorii in functie sa fie indepartati din pozitii ca urmare a noilor criterii de eligibilitate, stabilite in mod arbitrar.

„Comisia de la Venetia indeamna autoritatile romane sa nu aplice noile criterii de eligibilitate procurorilor care erau deja in functie la momentul adoptarii respectivelor modificari legislative”, este alta recomandare.

Acest document este un draft de aviz, care a fost transmis mai multor autoritati din Romania. El a fost realizat dupa ce o echipa de raportori a venit la sfarsitul lunii aprilie in tara noastra si a avut discutii cu mai multi oficiali romani.

Delegatia s-a intalnit cu presedintele Iohannis, ministrul Justitiei (Tudorel Toader atunci), procurorul general (Augustin Lazar atunci), adjunctii sai si alti procurori, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, parlamentari, ONG-uri, reprezentanti ai diferitelor asociatii de magistrati si alte parti interesate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: