Adina Florea, umilinta dupa umilinta. Al treilea boicot major, ea nu poate fi numita sefa a Sectiei Speciale

politica

Presedintele CSM, Lia Savonea, a anuntat, luni, ca plenul va fi amanat pentru a treia oara, deoarece cei 7 membri care au boicotat sedinta saptamana trecuta au transmis un e-mail pentru a cere din nou eliminarea de pe ordinea de zi punctele privind SIIJ pana sunt dezbatute rapoartele europene.

„Este de acum ingrijorator. Este a treia sedinta fixata la care aproape aceiasi membri nu dau curs. Saptamana trecuta a fost lansata public o scrisoare, astazi e mailul meu a sosit, cam in aceiasi termeni, o scrisoare din partea acelorasi membri prin care se solicita sa fie scoase de pe ordinea de zi lucrarile care privesc Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) cu motivarea nevoii de a se dezbate mai intai public raportele GRECO si raportul Comisiei de la Venetia. Cred ca locul in care trebuie sa dezbatem aceste chestiuni este tocmai sedinta plenului si impreuna sa decidem daca punctele de amana sau nu”, a anuntat Lia Savonea, citata de Mediafax.

„Este regretabil, nu stiu in plus ce as putea sa spun. Cred ca este cazul sa cerem scuze colegilor si institutiilor fata de care noi avem astfel de atitudine”, a mai spus presedintele CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avea pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), in conditiile in care precedentele doua sedinte au fost boicotate.

Si ultimele doua sedinte ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amanate din lipsa de cvorum. Mai exact, sapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chis, Mihai Balan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepresedinte al forului, care nu au participat la aceste ultime doua sedinte si prin urmare acestea au fost amanate, au cerut public amanarea tuturor discutiilor cu privire la Sectia de Investigare a magistratilor pana la traducerea raportului Comisiei de la Venetia si a raportului GRECO.

Acestia au cerut si organizarea unei dezbateri publice asupra activitatii Sectiei intrucat, potrivit informatiilor aparute in spatiul public, Comisia de la Venetia si GRECO ar fi solicitat autoritatilor romane desfiintarea acestei Sectii, considerandu-o un instrument suplimentar pentru intimidarea si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor si procurorilor.

Cei sapte membri CSM au avertizat, intr-un comunicat de presa, ca vor utiliza toate parghiile de pentru a sustine amanarea discutarii chestiunilor ce tin de activitatea acestei Sectii.

Ulterior anuntului celor 7 membri CSM, presedintele Consiliului, Lia Savonea, a cerut atat premierului Viorica Dancila, cat si ministrului Justitiei, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, sa comunice daca exista, la Guvern, un proiect de act normativ de desfiintare a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.

Luni, 1 iulie, pe ordinea de zi a sedintei plenului Consiliului, programata sa inceapa la ora 08.00, se regasesc, din nou, cele trei puncte care vizeaza activitatea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, respectiv:

-validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu functii de executie din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, desfasurat in perioada 11 aprilie – 15 iunie 2019 si numirea in functie a candidatilor declarati admisi

-validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, organizat in perioada 15 mai – 18 iunie 2019 si numirea candidatului admis in functia de procuror sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie

-raportul de activitate al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie pe anul 2018.

Procurorul Adina Florea a obtinut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile in fata comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru functia de procuror-sef a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, fiind urmata de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 si de Bogdan Pirlog, care a obtinut 3,25.

Potrivit regulamentului, rezultatele sunt definitive si nu pot fi contestate.

Functia de procuror-sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a devenit vacanta dupa ce Gheorghe Stan a demisionat si a preluat postul de judecator al Curtii Constitutionale Romane.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: