Administratia Biden sustine inarmarea aliatului sau din Asia. Japonia va cumpara sute de rachete de croaziera Tomahawk cu o raza de actiune de 1.600 km de la Statele Unite

externe

tomahawk

Japonia intentioneaza sa cumpere 400 pana la 500 de rachete de croaziera Tomahawk cu o raza de actiune de peste 1600 km de la Statele Unite, relateaza Washington Post, citand surse guvernamentale japoneze si americane, potrivit bbc.com.

Tokyo este ingrijorata de perspectiva unei invazii militare chineze in Taiwan. Raza de actiune a rachetelor Tomahawk le permite sa ajunga pe teritoriul Chinei continentale sau al Coreei de Nord, daca aceste tari decid sa nu se limiteze la amenintari impotriva Japoniei.

Agresiunea rusa impotriva Ucrainei a fost un punct de cotitura in starea de spirit a societatii si elitelor japoneze, acestea si-au schimbat evaluarea privind probabilitatea unui razboi in regiunea lor si au decis ca tara trebuie sa isi consolideze puterea militara, scrie Washington Post, citand un oficial japonez anonim.

In ultimii ani, Japonia a atenuat clauza pacifista din Constitutia sa postbelica, care ii interzicea participarea la conflicte armate. Luna trecuta, premierul Fumio Kishida si-a anuntat intentia de a cheltui cel putin 2% din PIB pentru aparare, in conformitate cu orientarile NATO. Daca acest obiectiv va fi atins (multa vreme a fost considerat nerealist in tara), atunci in cinci ani bugetul militar japonez va deveni, in termeni absoluti, al doilea din lume.

„Tomahawks” in Japonia sunt vazute ca o solutie provizorie – se presupune ca se vor achizitiona cateva sute de unitati in termen de cinci ani, in asteptarea propriilor aripi de rachete de tip 12, care ar putea intra in serviciu in orizontul de 10 ani.

Administratia Biden sustine reinarmarea Japoniei. Pana in prezent, SUA a vandut Tomahawk doar Marii Britanii.

O alta lectie a razboiului din Ucraina pentru Japonia a fost aceea ca aliatii sunt mai dispusi sa ajute atunci cand vad ca exista vointa de a rezista chiar in tara care a fost supusa agresiunii. „Au ajuns la concluzia ca cel mai bun mod de a se asigura ca Statele Unite si ceilalti sunt acolo in caz de criza este sa arate ca au investit in apararea lor si ca sunt gata sa lupte”, a declarat Christopher Johnston, care a condus Directia Asia de Est de la Casa Alba pana in iunie, citat de Washington Post.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: