Administratorii unui parc de distractii din Eforie Nord, unde un tanar de 16 ani a murit electrocutat, au scapat de puscarie fiindca fapta s-a prescris, dupa zece ani de proces
Curtea de Apel Constanta s-a pronuntat prin sentinta definitiva in dosarul in care doi administratori ai unui parc de distractii din Eforie Nord au fost trimisi in judecata pentru ucidere din culpa.Un baiat de 16 ani a murit electrocutat dupa ce a intrat descult pe puntea metalica din jurul pistei. Ancheta a durat zece ani, iar in final instanta a stabilit ca faptele de care au fost acuzati cei doi administratori s-au prescris, astfel ca a decis incetarea procesului. Vor fi nevoiti totusi sa plateasca daune morale in valoare de 400.000 lei rudelor baiatului.
Tragedia s-a petrecut in data de 5 august 2013. Victima, un adolescent in varsta de 16 ani, era la mare, la Eforie Nord impreuna cu un grup mai mare de prieteni. In ultima zi de vacanta, baiatul a mers impreuna cu mai multi copii sa se joace in parcul de distractii amenajat in imediata apropiere a plajei.
Cand baiatul a pus piciorul pe platforma metalica din jurul pistei de masinute a fost trantit pur si simplu pe burta de acea platforma. Imediat un martor a pus mana pe baiat, incercand sa-l salveze, dar la atingerea acestuia ”a fost aruncat circa patru metri pe plaja si a suferit si o arsura in palma mainii stangi, cu care o atinsese pe victima cazuta”, se arata in actul de acuzare.
Mai multi trecatori au sarit si ei in ajutor, au acoperit baiatul cu nisip, apoi un salvamar a incercat sa-l resusciteze pana la sosirea ambulantei. Manevrele, care s-au facut de fata cu zeci de turisti adunati in parc curiosi sa vada ce s-a intamplat, nu au dat rezultate, adolescentul fiind declarat decedat.
Dupa aceasta tragedie, mai multi turistii au declarat autoritatilor aratat ca atunci cand coborasera pe platforma de asteptare pentru a prinde un loc la masinute simtisera la picioare furnicaturi specifice intrarii in contact cu o sursa de curent electric, asa ca ii atrasesera atentia in acest sens unui angajat de la casa de bilete.
De asemenea, chiar si o angajata a societatii, care lucra in calitate de casiera, a aratat ca de-a lungul timpului s-a intamplat sa simta o ciupitura la atingerea cabinei casieriei, dar a sustinut ca nu-si amintea ca vreun client sa-i fi atras atentia ca banda de asteptare a pistei pentru masinute electrocuteaza.
Un expert care a fost audiat atat de organele de urmarire penala, dar si de catre instanta pentru a oferi anumite clarificari referitoare la producerea tragediei, a aratat ca electrocutarea victimei a fost cauzata de inexistenta unei prize de pamant (impamantare) pentru legarea efectiva a pistei metalice pe care rulau electroscuterele, se arata in rechizitoriu. Este una dintre multe alte nereguli descoperite de anchetatori in parcul unde si-a pierdut viata baiatul de 16 ani.
Ancheta a stat pe masa procurorilor din Constanta cinci ani, din 2013 si pana in 2018 cand dosarul a fost trimis in judecata. Instanta de fond, Judecatoria Constanta, a decis incetarea procesului penal ca urmare a prescrieri faptelor inca din ianuarie 2023. Procurorii au contestat prima sentinta, insa Curtea de Apel a mentinut-o, dar au acceptat sa mareasca valoarea daunelor morale cu o suta de mii de lei.