Aeroportul din Sibiu a crescut de trei ori in doi ani. Investitie de 64 milioane de euro

news

Capacitatea de procesare a Aeroportului International Sibiu a crescut de la 750.000 la 2,5 milioane de pasageri pe an, in urma unor investitii totale de 64,31 milioane de euro, in urma carora au fost create noi facilitati pasagerilor, au anuntat autoritatile locale, intr-o conferinta de presa la aeroport, potrivit turnulsfatului.ro. In privinta traficului actual, in 2023, numarul pasagerilor pe Aeroportul Sibiu a fost de 550.000, in scadere fata de cei 621.000 numarati in 2022.

Suma totala investita in extinderea si modernizarea Aeroportului International Sibiu a fost de 321,55 milioane de lei, din care 97,58 de milioane de lei (30,3%), au fost platiti din bugetele locale. Din fonduri europene nerambursabile a fost atras echivalentul a 194,25 de milioane de lei, restul (29,7 milioane de lei) fiind de la bugetul de stat, au spus reprezentantii CJ Sibiu.

Terminal extins

Lucrarile au fost cele de extindere a terminalului de la 6.200 de mp, la 22.400 de mp, cresterea numarului portilor de imbarcare de la cinci la sapte, dublarea numarului de filtre de securitate de la trei la sase si cresterea numarului de ghisee de check-in de la opt la 21 (din care sapte sunt automate).

Au fost amenajate si patru zone de „drop-off”, in care cu ajutorul unor sisteme care scaneaza pasaportul sunt emise automat tichete cu coduri de bare pe care pasagerul si le prinde singur de bagaje, pe care le poate trimite apoi singur catre cala. Totodata, au fost amenajate noi spatii comerciale si de uz utilitar.

Toate aceste investitii au dus la „cresterea capacitatii de procesare de la 750.000 la 2,5 milioane de pasageri pe an”.

Contractul pentru extinderea si modernizarea infrastructurii aeroportuare din Sibiu a fost atribuit in urma unei proceduri lansata in decembrie 2021. Bugetul alocat acestui contract a fost, initial, de 220,54 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Cum singura oferta depusa depasea aceasta valoare, autoritatile au majorat bugetul alocat astfel ca, in 22 iunie 2022, a fost semnat contractul de proiectare si executie pentru suma de 242,57 de milioane de lei. Pe parcurs, in urma mai multor acte aditionale, valoarea contractului a ajuns la un total anuntat de 321,55 de milioane de lei (cu 45,8% peste bugetul initial alocat).

Antreprenor general este o asociere condusa de compania sibiana Con-A, din care fac parte cei de la Bog`Art si UTI Construction and facility management.

Porti ABC si inteligenta artificiala

Noile facilitati includ si sistemele de securitate, cu utilizarea inteligentei artificiale (IA) pentru urmarirea – spre exemplu – a persoanelor suspecte, descoperite prin utilizarea functiilor de recunoastere faciala. Aeroportul sibian este singurul regional care beneficiaza de patru porti ABC (automated border control) – practic un sistem prin care mai intai scanezi pasaportul biometric, treci de o poarta si ajungi in fata unei camere care scaneaza fata pentru a verifica daca este aceeasi din pasaportul tocmai scanat (astfel se evita ghiseele la care stau politistii de frontiera care scaneaza pasapoartele si verifica daca acestea sunt ale persoanelor care le inmaneaza).

Deocamdata, lucrarile sunt finalizate in proportie de 99,5%. Diferenta a aparut la finele anului trecut, sustin autoritatile, ca urmare a modificarilor necesar a fi facute pentru fluxurile de pasageri, in contextul aderarii tarii noastre la spatiul Schengen pentru cei care folosesc deplasarea aeriana. In plus, mai trebuie achizitionate si instalate echipamente pentru parcarea aeroportului si statii de incarcare a automobilelor electrice.

Termenul pentru finalizarea acestor modificari si achizitii suplimentare este 31 martie 2024, iar valoarea „este nesemnificativa”, s-au eschivat autoritatile de la a oferi cifre. Urmeaza sa fie finalizat si noul acces in parcarea aeroportului.

„Pe 9 decembrie 2022, in urma cu doar 13 luni, a fost emisa autorizatia de construire a ceea ce urma sa devina cea mai mare investitie publica din judetul Sibiu. A fost o cursa contra-cronometru, a fost extrem de greu. Suntem extrem de mandri. Multumim pasagerilor care au trecut prin aeroport atunci cand aici erau lucrari, am dorit ca aceasta investitie sa fie centrata pe nevoile lor. Aici, la Sibiu, nu mai este cazul sa scoatem, la controlul de securitate, laptopul sau telefonul sau sticla cu apa, avem sisteme de scanare de ultima generatie”, a declarat Daniela Cimpean, presedinta Consiliului Judetean Sibiu, institutia in subordinea careia functioneaza aeroportul, conform turnulsfatului.ro.

(Foto: Fb/Consiliul judetean Sibiu)

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: