Afacerea Adina Florea – DNA se lasa cu dosare penale: „Comunicare de informatii false si periclitarea securitatii nationale”
Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor a depus luni, la DIICOT, o plangere privind posibila savarsire a mai multor infractiuni de catre presedintele CNSAS, Constantin Buchet, in contextul scandalului iscat in jurul avizului CNSAS obtinut de Adina Florea, propunerea ministrului Tudorel Toader pentru sefia DNA.
Intr-o plangere adresata DIICOT, Alianta pentru Combaterea Abuzurilor il acuza, printre altele, pe presedintele CNSAS, de uzurparea atributiilor Colegiului CNSAS, in cazul Adina Florea. Potrivit sursei citate, Constantin Buchet ar fi eliberat adeverinta de necolaborare cu Securitatea de care avea nevoie Florea pentru a fi propusa de Tudorel Toader la sefia DNA, „prin incalcarea unor dispozitii legale exprese”, documentul fiind totodata unul „cu continut nereal”.
„Comunicarea deliberata de catre sus-numitul a unor informatii false de al caror caracter fals era pe deplin constient, s-a realizat in scopul periclitarii securitatii nationale prin crearea premiselor pentru numirea in functia de Procuror Sef al DNA, institutie cu un rol deosebit de important in arhitectura Ministerului Public si in mentinerea ordinii de drept, a unei persoane in legatura cu care nu exista certitudinea ca indeplineste conditiile legale pentru numire. Este de natura evidentei, in raport si de atributiile Procurorului Sef al DNA, ca incalcarea si eludarea dispozitiilor legale in procedura de numire a unei astfel de functii, creaza prin sine o stare de pericol pentru securitatea nationala.
In raport cu aceasta, toate institutiile publice implicate au obligatia de a aduce la cunostinta organelor de ancheta penala orice fapt sau act care poate servi la stabilirea existentei unei infractiuni sesizate sau la identificarea faptuitorului, fiind necesare demersuri din partea institutiilor abilitate in scopul identificarii si tragerii la raspundere penala a tuturor participantilor la savarsirea acestor fapte.
Fata de cele prezentate in opinia noastra consideram ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor prevazute si sanctionate de art. 297, art. 321, art. 323, art. 404 Cod penal, drept pentru care va solicitam efectuarea de cercetari conform competentelor ce va revin”, se arata in plangerea adresata DIICOT”, se arata in plangerea trimisa prachetului.
In acest conditii, autorii solicita audierea membrilor CNSAS si a altor persoane relevante pentru ancheta, ca si analizarea unor acte, precum stenograme ale sedintelor CNSAS, documente pregatitoare de la Ministerul Justitiei si cele depuse la Administratia Prezidentiala.
Un membru CNSAS a atras atentia, intr-o nota trimisa in data de 3 ianuarie presedintelui institutiei, Constantin Buchet, ca acordarea avizului CNSAS in cazul Adinei Florea – propusa din nou in fruntea DNA de ministrul justitiei, Tudorel Toader – ridica o serie de probleme de legalitate.
Alexandra Toader, membra a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, sustine in nota trimisa lui Buchet ca in sedinta din 21 decembrie 2018 trebuia luata in discutie nota de constatare. Insa aceasta sedinta nu a mai avut loc, din lipsa de cvorum. In aceste conditii, avizul de necolaborare cu fosta Securitate, emis pe numele Adinei Florea, a fost intocmit inainte de primirea raspunsurilor din partea tuturor detinatorilor de arhiva, in acest caz MApN.
Presedintele Klaus Iohannis a refuzat pana acum sa o numeasca pe Adina Florea in functia de procuror sef al DNA.